Oekraïne stuurt goederen via "nieuwe Zijderoute" om Rusland te mijden

Oekraïne zal Georgisch grondgebied gebruiken voor leveringen aan Azië. Met die nieuwe "Zijderoute" ontwijkt Oekraïne Rusland. Kiev beschuldigt Moskou namelijk ervan de transit van Oekraïense goederen via Russisch grondgebied te blokkeren.
De Oekraïense eerste minister Arseni Jatsenjoek

Kiev laat vrijdag een goederentrein vertrekken in de haven Illitsjivsk, in het zuiden van Oekraïne, zo kondigde de Oekraïense eerste minister Arseni Jatsenjoek aan. Veerboten worden dan ingeschakeld om de Zwarte Zee over te steken tot Georgië en  vervolgens de Kaspische Zee, van Azerbeidzjan tot Kazachstan, aldus het Oekraïense ministerie van Infrastructuur.

De reisweg moet in principe tot China reiken en "is een nieuw deel van de "Zijderoute" en vertegenwoordigt een alternatief dat toelaat de goederen te heroriënteren door het Russisch grondgebied te omzeilen", aldus een persbericht van het ministerie van Infrastructuur.

Oekraïne stelt dat de transit van Oekraïense goederen via Rusland naar andere landen sinds 1 januari is geblokkeerd. Daardoor zijn de handelsbetrekkingen van Oekraïne met Kazachstan, Turkmenistan, Kirgistan, Azerbeidzjan, Mongolië en China verstoord, aldus de Oekraïense regering.

De Zijderoute was een historisch netwerk van handelswegen dat Azië met Europa verbond.