Vandeput wil voor 600 miljoen euro Patriot-raketten kopen

Minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) wil investeren in Patriot-raketten en lanceerinstallaties. Die zijn bedoeld om vijandelijke raketten op te sporen en neer te schieten. Dat heeft hij gezegd in de bevoegde Kamercommissie, waar hij zijn strategisch plan voor Defensie kwam voorstellen. Vandeput schat de investering op net geen 600 miljoen euro. Een beslissing is nog niet genomen.

Beschikken over een Patriot-raketten zou voor België politiek en strategisch erg interessant zijn, luidt het. Het koopt ons land een zitje in de selecte club NAVO-landen die beschikken over dergelijke luchtafweer tegen ballistische raketten. Slechts een handvol bondgenoten, waaronder de VS, Duitsland en Nederland, horen daarbij.

De Patriots kunnen hier bij ons, maar ook bij NAVO-partners ingezet worden, bijvoorbeeld aan de Turks-Syrische grens. Volgens Defensie zal er in de toekomst erg veel nood zijn aan zulke systemen. Bovendien is er nu in Europa een tekort.

Voor een batterij Patriots met zes lanceerinstallaties schat Vandeput de kosten op 588 miljoen euro, zo bleek uit zijn presentatie. Met 172 gespecialiseerde manschappen zou de ambitie zijn om de raketten een jaar lang paraat te kunnen houden. Ook andere, budgettair minder ingrijpende opties zijn mogelijk, onderstreepte de minister.

Raketschild

Kiest de regering effectief voor Patriots, dan zal vooral de landcomponent dat voelen. Zonder "ballistic missile defence"-capaciteit heeft die zicht op 1,9 miljard uit de pot van 9,2 miljard euro aan investeringen tegen 2030. Met de Patriots is dat slechts 1,4 miljard euro.

De NAVO werkt al jaren aan een afweersysteem dat op termijn het hele grondgebied en de bevolking van het bondgenootschap moet beschermen tegen langeafstandsraketten. De alliantie vreest immers dat intussen meer dan dertig landen ballistische raketten bezitten of ontwikkelen waar potentieel kernwapens of andere massavernietigingswapens op passen.

Rusland heeft zich steeds verzet tegen het westerse raketschild, ondanks pogingen van de NAVO om Moskou bij het systeem te betrekken. Deze week nog hekelde president Vladimir Poetin dat de VS en de rest van de NAVO blijven doorzetten met het raketschild, ondanks het akkoord over het Iraanse nucleaire atoomprogramma. Dinsdag maakte Moskou bovendien bekend dat de Russen extra installaties voor strategische kernraketten plannen aan de grenzen van de Europese Unie.

Een Patriot-lanceerinstallatie:

Meest gelezen