Italiaanse vrouw kan in extremis nog 15 miljoen lire omwisselen in euro

Een Italiaanse vrouw heeft onlangs in een geheim compartiment in een tweedehandse kast oude biljetten van Italiaanse lire gevonden. In totaal waren die 15 miljoen lire, of 7.750 euro, waard. Ondanks een oude wet is ze er toch in geslaagd de lires om te ruilen in euro. Dat schrijft de Italiaanse krant il Corriere del Veneto.
AP1997

De 50-jarige Viola Colombo kocht de kast in september op eBay. Ze telde er enkele euro's voor neer. Groot was haar verbazing toen ze biljetten van 100.000 lire aantrof in een valse bodem. Volgens de Corriere del Veneto waren die er voor 2002 verstopt, het jaar dat Italië zich aansloot bij de eurozone.

De vrouw wendde zich tot de Italiaanse centrale bank, de Banca d'Italia, om de oude lires om te ruilen in euro's. Die weigerde echter het geld te ruilen omdat de tijdsspanne om dat te doen overschreden was. Italië had die tijdspanne op tien jaar gelegd. Die was echter reeds in december 2011, na negen jaar en negen maanden, verlopen omdat de toenmalige regering van Mario Monti een noodwet had uitgevaardigd om een financiële ineenstorting van het land te vermijden.

De vrouw wilde echter niet opgeven en wendde zich tot de consumentenorganisatie Agitalia. Die zette gerechtelijke stappen bij het Italiaanse Grondwettelijk Hof. Dat laatste besliste intussen dat de Italianen nog drie maanden extra tijd krijgen om hun oude lires om te ruilen.

Financiële experts schatten dat er nog voor 1,3 miljard lires in omloop zijn in Italië.