Michel herhaalt: "Er komt geen staatshervorming voor 2019"

Er komt geen staatshervorming voor 2019. Daarna zijn er verkiezingen en elke partij heeft het recht haar programma uit te tekenen. Dat heeft premier Charles Michel in de Kamer verklaard.

De premier werd er door Olivier Maingain (Défi) en Catherine Fonck (CDH) aan de tand gevoeld over de plannen van N-VA om het communautaire werk nieuw leven in te blazen. Ook stelden ze zich vragen over de houding van N-VA binnen zijn regering ten opzichte van een eventuele onafhankelijkheid van Catalonië.

"Ik hou me aan één realiteit en dat is de concretisering van het regeerakkoord", reageerde Michel. Wat het communautaire betreft, schrijft dat akkoord de loyale uitvoering van de zesde staatshervorming voor, maar verder worden geen concrete institutionele stappen gezet.

Voor het eerst in 20 jaar is er een regering die gedurende een hele legislatuur niet zal worden geconfronteerd met discussies over een staatshervorming, benadrukte de eerste minister.

Michel merkte ook op dat binnen de Franstalige partijen enkele maanden geleden een debat de kop opstak over de toekomst van de Fédération Wallonie-Bruxelles - zeg maar de Franse gemeenschap. Dat had ook een institutionele inslag, maar weekte minder reacties los bij de oppositie.

Meest gelezen