Tegenexpertise Groenen: Doel en Tihange mochten nooit heropenen

De centrales Doel 3 en Tihange 2 hadden niet mogen heropenen. Dat concluderen de Europese Groenen uit een tegenexpertise van materiaaldeskundige Ilse Tweer, onder meer verbonden aan de universiteit van Wenen.

De studie komt op een veertigtal punten tot andere conclusies dan het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC). Het FANC voerde onderzoek naar de scheurtjes op basis van een vergelijkbaar stuk materiaal, maar dat is volgens Tweer niet representatief, omdat er geen rekening wordt gehouden met de geschiedenis van de centrales.

Volgens de onderzoekster kan de oorzaak van de scheurtjes niet eenduidig worden aangetoond. Het FANC gaat ervan uit dat de scheurtjes werden veroorzaakt door de aanwezigheid van waterstofatomen, maar kon dat niet bewijzen in een testomgeving, stelt de tegenexpertise.

"We zijn er sinds het begin van overtuigd dat het onverantwoord was om Doel 3 en Tihange 2 opnieuw op te starten", stelt Rebecca Harms, fractieleider van de Groenen in het Europees Parlement. Dat wordt nu bevestigd door de studie, stelt ze. "Die kwam volledig onafhankelijk tot stand en we hebben op geen enkel moment getracht het oordeel van de auteur te beïnvloeden."

De Groenen zoeken nu een mogelijkheid om de controle-organen van andere landen te vatten. De studie wordt ook overgemaakt aan de regeringen van buurlanden Duitsland, Luxemburg en Nederland.

Meest gelezen