We gebruiken steeds meer nieuwe én klassieke media, "digibesitas" dreigt

Smartphones, Facebook, Whatsapp, tablets, laptops en televisie: de hoeveelheid informatie die we op één dag tijd op ons bord krijgen, neemt almaar toe. En dat blijkt voor steeds meer mensen een groter probleem te zijn. Zij voelen druk en haken in sommige gevallen zelfs af. "Er dreigt een mogelijke vorm van "digibesitas" te ontstaan", zegt professor Lieven De Marez.

We staren met z'n allen steeds meer op het scherm van onze computer, tv of smartphone. Dat klinkt misschien niet meteen verrassend in de oren, maar het is nu ook bevestigd door de jaarlijkse peiling van het onderzoekscentrum iMinds naar ons mediagebruik.

Hoeveel procent Vlamingen heeft...?


2015 2014 2010
Internet 91,2 % 92,4 % 85,3 %
Laptop 78,8 % 79,4 % 64,6 %
Desktop 51,1 % 54,3 % 65,4 %
Tablet 58,3 % 55,8 % 2 %
Smartphone 68,5 % 57,3 % 23,5 %
Digitale tv 85,6 % 85,9 % 64,1 %
Smartwatches 7,6 % / /

"Digibesitas"

Hoewel er steeds vaker gebruik wordt gemaakt van onlinediensten als Netflix, Facebook Messenger en Whatsapp, blijven de klassieke media het nog steeds goed doen. De "nieuwe media" blijken dus geen vervanger voor de "oude media" en dat kan problemen veroorzaken. Professor Lieven De Marez waarschuwt voor "een mogelijke vorm van "digibesitas", veroorzaakt door een overmatig gebruik van digitale media."

"We zien dat steeds meer Vlamingen aangeven dat deze activiteiten heel erg tijdrovend zijn en soms zelfs verslavend", zegt de professor. "Het gaat vooral om twintigers en jonge dertigers die in een nieuwe levensfase zijn aanbeland. De voorbije jaren konden zij -tijdens hun studiejaren- ongebreideld gebruik maken van alle digitale content en apps die -vaak gratis- online beschikbaar waren. Vandaag hebben zij een fulltime job en gezin en worden ze voor de eerste keer echt geconfronteerd met tijdsbeperkingen. Dat brengt veel druk met zich mee."

Toekomst?

De komende jaren komt het er dus op aan om te leren omgaan met "een nieuwe realiteit", zo klinkt het. Hoe die er zal uitzien, is evenwel nog niet duidelijk. Zo merken de onderzoekers nu al dat mensen maatregelen nemen.

"Het extreemste voorbeeld is de smartphone vaarwel zeggen. Dat doet zo'n 1,5 procent van de ondervraagden", zegt De Marez. "De meerderheid gaat echter gewoon regels voor zichzelf opleggen. Naar de bibliotheek gaan, de gsm achteraan in de wagen leggen zodat ze er niet mee kunnen bezig zijn achter het stuur of ze gaan thuis met de kinderen schermtijd afspreken. De volgende jaren willen we observeren hoe de problematiek verder wordt aangepakt."

Het digiMeter-rapport wordt jaarlijks uitgebracht door iMinds, het Vlaamse digitale onderzoeks- en incubatiecentrum. Er worden 2.000 Vlamingen voor ondervraagd. De volledige resultaten zijn terug te vinden op de site van iMinds

Meest gelezen