15 Wikipediapagina's om even te ontspannen tijdens de blok

De bekendste encyclopedie op het internet bestaat vandaag 15 jaar. Wij gingen op zoek naar 15 bizarre, vreemde en razend interessante pagina's waarmee u de tijd kunt doden, bijvoorbeeld tijdens een blokpauze.

1 - Adrian Carton de Wiart

Met stip op nummer 1: de Wikipediapagina van Adrian Carton de Wiart.  De Belgisch-Ierse officier in het Britse leger werd verschillende keren neergeschoten tijdens meerdere oorlogen, maar telkens weer kon hij overleven. Als kers op de taart kon hij zelfs een vliegtuigongeluk navertellen. Ohja: toen een dokter eens weigerde om zijn vingers te amputeren, beet hij die zelf af. 

Een typerende quote van Carton: "Eerlijk gezegd heb ik van de oorlog genoten...en waarom willen mensen vrede, terwijl oorlog zo leuk is"

2 - De Wilhelmschreeuw

In het Engels beter bekend als de Wilhelm scream. Dat is een geluidseffect dat in 1951 werd opgenomen voor de film Distant Drums. De bedoeling was om een geluid te hebben voor een scène waarin een soldaat door een moeras loopt en gegrepen wordt door een krokodil. Geluidstechnici waren na de film zo onder de indruk van dat geluid, dat het in tal van andere films werd gebruikt.  In onderstaand YouTube-fragment zijn alle Wilhemsschreeuwen op een rijtje gezet.

Wikipedia zou Wikipedia niet zijn mocht er geen pagina bestaan waarin alle films staan vermeld, die gebruik maken van het bekende geluidsfragment.

3 - Colletto Fava

Een impressionant roze konijn op een Italiaanse berg. Dat is - in een zin samengevat - wat colletto fava precies is. Het dier is zestig meter lang en het is de bedoeling dat het nog tot 2025 blijft liggen op dezelfde plek, in Piedmont.

Het roze konijn is het resultaat van enthousiast breiwerk van tientallen oma's. Bezoekers mogen doen wat ze willen met het konijn: gaande van een wandeling rond het dier maken of het dier beklimmen.

4 - Ruth Belville

De dame is bij het grotere publiek beter bekend onder haar "artiestennaam" Greenwich Time Lady.  Belville vond er niets beters op dan mensen te laten betalen en hen in ruil het uur te geven. Van zodra ze het geld in handen kreeg, mochten voorbijgangers kijken op haar uurwerk. Dat uurwerk stond volledig juist met de Greenwich Mean Time (GMT).

5 - Met nagels op het bord schrapen

Je kan het zo gek niet bedenken, of er bestaat wel een Wikipediapagina van. Dat is ook het geval voor "chalkboard scraping". Waarom veroorzaakt dat geluid zoveel ergernis? Op die vraag geeft de Wikipedia-pagina een antwoord. Zo zou de vorm van ons gehoorkanaal aan de basis liggen van de klachten.

6 - Lijstjes van lijstjes van lijstjes van lijstjes van lijstjes

  • We kunnen er niet onderuit: al vele jaren denken, werken en lezen we in lijstjes.
  • Het hoeft daarom niet te verbazen dat ook Wikipedia een eigen pagina heeft die lijstjes maakt van bestaande lijstjes.
  • Omdat er nooit genoeg lijstjes kunnen zijn, wordt die pagina regelmatig aangevuld met nieuwe lijstjes van lijstjes.
  • Vrijwel alle categorieën en onderwerpen komen aan bod.
  • Technologie
  • Geneeskunde
  • En ja, zelfs onderwijs en geografische plaatsen.

7 - De geur van een nieuwe wagen

Kan je een Wikipediapagina vullen met de geur van een nieuwe wagen? Ja, dat kan. Eerst wordt uitgelegd wat nu weer precies wordt bedoeld - stel dat de beschrijving niet duidelijk genoeg zou zijn. In het artikel lezen we ook dat die geur dan wel positieve ervaringen oproept, maar daarom niet per definitie ook gezond is.

8- seks in de ruimte?

De ruimte fascineert jong en oud, seks kan eveneens op interesse rekenen bij jong en oud. Dus wat krijg je als je die twee begrippen aan elkaar koppelt. Juist ja, seks in de ruimte. Ook daar is een gehele Wikipediapagina aan gewijd. Lukt het om seks te hebben in de ruimte en indien niet, wat zijn de grootste hindernissen? Op al die vragen krijgt u een antwoord.

9 - Metalumlaut

Als u al gek opkeek bij het idee dat er mensen bestaan die een pagina kunnen schrijven over de geur van een nieuwe auto, dan denkt u mogelijk hetzelfde bij deze pagina over de Metalumlaut. Dat is een trema dat soms docoratief wordt gebruikt boven de letters in namen van hardrockbands of heavymetalbands. Fans van de groepen Mötley Crüe en Motörhead zullen weten wat we bedoelen.

10 - De beboterde kat paradox

Een artikel schrijven over een internetfenomeen zonder aandacht te geven aan katten, dat zou niet realistisch. Daarom brengen we even de beboterde kat paradox onder de aandacht. Die term is een combinatie van twee zaken:

  • Katten landen altijd met hun poten op de grond
  • Een toast met boter landt altijd met de beboterde kat naar beneden. 

Wat zou er gebeuren als men een stuk toast met boter, op een kat zou kleven, waarna die kat vanop grote hoogte op de grond valt. Jawel, die prangende vraag verdient een eigen pagina op Wikipedia.

 

11 - Engelse woorden waarop je niet kan rijmen

Ze bestaan, woorden in het Engels waarop niet kan gerijmd worden. En uiteraard heeft Wikipedia die woorden verzameld.  Zoals u zelf kunt zien, zijn het er niet echt veel.

12 - De Truman Show-waan

De wereldbekende film met Jim Carrey in de hoofdrol, beschikt eveneens over een eigen Wikipediapagina.  Mensen die lijden aan het Truman Showsyndroom zijn in de veronderstelling dat alles wat in hun omgeving gebeurt, in scène is gezet om de patiënt voor de gek te houden.

13 - Shit happens

Een interessante pagina is dit voor studenten die binnen enkele maanden tot de conclusie komen dat ze in september nog eens mogen terugkomen. Zoals de term al doet vermoeden, is het een Amerikaanse-Engelse uitdrukking die in meerdere taalgebieden is overgenomen. Conclusie: aangeven dat het leven vol is van onvolkomenheden. Het is een erkenning van het feit dat de mens soms zonder reden slechte dingen overkomt.

14 - De eretitels van Kim Jong-il

Eerder gaven we de kat al de nodige aandacht, nu is het de beurt aan de oud-leider van Noord-Korea. We gebruiken leider, maar volgens Wikipedia zouden we het ook Wijze Leider kunnen gebruiken. Of Unieke Leider, of Briljante Leider. Kortom: u vindt er bijzonder veel manieren om Kim Jong-Il te benoemen. 

15 - Dood door een kokosnoot

Eindigen doen we met een minder fijne noot: de kokosnoot. Op deze Wikipediapagina zijn tal van gevallen verzameld van mensen die overleden zijn ten gevolge van een vallende kokosnoot. 

Meest gelezen