"Beste bewijs dat wereld niet slecht ineen zit"

"Bij de start dachten velen dat het een grap was, maar inmiddels schrijven zelfs professoren bijdrages voor Wikipedia." Dat zegt Michiel Hendryckx, fotograaf én medewerker van de online-encyclopedie die vandaag 15 kaarsjes uitblaast. "Open data blijft ook in de toekomst het uitgangspunt", voegt secretaris van Wikipedia België Geert Van Pamel eraan toe.

Vol enthousiasme. Zo vertelt Hendryckx over Wikipedia, de online-encyclopedie die vandaag jarig is en waarvoor hij sinds geruime tijd artikels schrijft én foto's doneert. "Foto's uit mijn eigen archief", zegt hij aan deredactie.be. "Doneren betekent dat ik afstand van de rechten doe. Sommigen noemen dat moedig, maar ik doe het uit dankbaarheid naar de mensen."

"Ik heb een erg encyclopedische ingesteldheid, net als mijn moeder vroeger. In het begin was ik een gewone gebruiker van Wikipedia en doneerde ik geld, na een tijdje ging ik zelf aan de slag. Het werk dat intussen online staat, is monumentaal. Bij de start dachten velen dat het een grap was, maar inmiddels schrijven zelfs professoren bijdrages of ze halen fouten uit bestaande artikels."

"Iederéén kan voor Wikipedia schrijven", gaat hij verder. "Aanmelden met een (schuil)naam volstaat om zelf een lemma op te starten of te bewerken. Het aanbod aan onderwerpen is fenomenaal, ook in het Nederlands. Zo speelde zich in de Canvasreeks "Bevergem" een discussie over een washandje af. Ik zocht het even op en op Wikipedia staat een heuse pagina over washandjes! Voor mij is de encyclopedie het beste bewijs dat de wereld niet slecht ineen zit."

Bilbiotheken, archieven en universiteiten

Hoewel Wikipedia gebruikers om donaties vraagt, is de encyclopedie quasi volledig van vrijwilligers afhankelijk. Eén van hen is Geert Van Pamel, de secretaris van Wikimedia België, de nationale (overkoepelende) organisatie in ons land. "Giften gaan rechtstreeks naar de Wikimedia Foundation in de VS. Elke nationale afdeling kan budgetten aanvragen om projecten uit te werken."

Opmerkelijk: op de Engelse, de Zweedse en de Duitse versie na, telt de Nederlandstalige versie van Wikipedia het grootste aantal artikels. "Dat is een gevolg van het hoge aantal medewerkers en hun enthousiasme. Sommige updates gebeuren bovendien automatisch via bots."

"In de toekomst willen we met Wikimedia België nauwer samenwerken met bibliotheken, archieven en universiteiten. Zo hebben we een overeenkomst met het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium gesloten om het archief digitaal te ontsluiten. Open data blijft sowieso het uitgangspunt. We hopen ook meer boeken die rechtenvrij zijn online te plaatsen. In die zin zijn we complementair met Google."

Meest gelezen