Burgemeester wil Stocletpaleis open voor grote publiek

De burgemeester van Sint-Pieters-Woluwe, Benoît Cerexhe (CDH), zou graag hebben dat het Stocletpaleis aan de Tervurenlaan wordt opengesteld voor het grote publiek. Daarvoor heeft hij een brief geschreven naar de nabestaanden van Stoclet. "We zouden er de droom van heel wat mensen mee realiseren", legt Cerexhe aan RTBF uit.

Het beschermde Stocletpaleis staat al leeg sinds 2002. Toen overleed weduwe en barones Anny Stoclet. "Ik stel vast dat het gebouw leegstaat", zegt Cerexhe. "Wat nog méér jammer is, is dat het gebouw niet toegankelijk is voor het publiek. Ik heb het ongelofelijke geluk gehad om het gebouw eens te bezoeken. Ik heb er maar één woord voor: prachtig!"

Volgens de burgemeester kan het Stocletpaleis alvast als visitekaartje dienen. "Niet alleen voor mijn gemeente maar voor de hele regio Brussel. Regelmatig word ik aangesproken met de vraag of het gebouw niet te bezoeken valt. Er is dus vraag naar, dat bewijzen ook de vele toeristen die buiten aan het hek hun fototoestel bovenhalen." 

Het gebouw is niet open voor het publiek omdat het geklasseerd staat als privéwoning. Cerexhe hoopt dat zijn brief beantwoord wordt. Hij wil hiermee de dialoog starten. De dochters van Stoclet liggen echter in conflict met het Brussels Gewest.

Dat Gewest haalde in 2011 zijn gelijk om de meubels van het Stocletpaleis te beschermen, tegen de wil in van de erfgenamen. Door de meubels te beschermen zijn ze verbonden aan het gebouw en kunnen ze niet apart verkocht worden. Het gebouw en het bijhorende interieur worden trouwens op 100 miljoen euro geschat.

Stocletpaleis, een pareltje van de jugendstil

Het Stocletpaleis is van de hand van de Weense architect Josef Hoffman in opdracht van zakenman Alphonse Stoclet. Het werd gebouwd tussen 1905 en 1911, en wordt beschouwd als sluitstuk van de jugendstil.

De villa is een totaalkunstwerk waarbij architectuur, meubilair en tuin een onlosmakelijk geheel vormen. Het gebouw herbergt een collectie meubelen en decoratieve en gebruiksvoorwerpen die speciaal werden vervaardigd door de Wiener Werkstätte, waartoe befaamde artiesten behoorden als Karl Otto Czeschaka.

Opvallend zijn ook de beeldengroep van Franz Metzner en de mozaïeken van Gustav Klimt. Sinds 2009 staat het Stocletpaleis op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Meest gelezen