Lange rijen om vogeltje te spotten in Nederlandse tuin

Een vogeltje, meer is niet nodig om een hele wijk in rep en roer te zetten. Toegegeven: de roodkeelnachtegaal wordt voor het eerst in Nederland gespot, een gebeurtenis die vogelliefhebbers duidelijk voor geen goud willen missen. Aan de woning in Hoogwoud staat intussen een lange rij nieuwsgierigen die maar al te graag een glimp van de zeldzame bezoeker in de tuin willen opvangen.

Het beestje verblijft mogelijk al enkele weken in de tuin, maar pas gisteren werd het herkend door een vogelkenner, die het nieuws van de zeldzame bezoeker op www.dutchbirdalerts.nl postte. Het nieuws verspreidde zich daarna snel, en intussen zijn vogelliefhebbers van heinde en verre naar Hoogwoud afgezakt in de hoop de roodkeelnachtegaal te kunnen spotten.

Aan het huis staat intussen een lange rij nieuwsgierigen (zie tweets onderaan). De eigenaars roken dan ook meteen hun kans. "Mensen welkom om via de (voordeur en de) woonkamer in de achtertuin te kijken, onder begeleiding. Hiervoor geldt een toegang van € 5 pp cash gepast te betalen", staat op www.dutchbirdalerts.nl te lezen, gevolgd door enkele strikte orders: "Graag ordelijk gedragen! Dat houdt vanzelfsprekend ook in dat niet op schuttingen wordt geklommen, en er overheen kijken wordt door de omwonenden ook niet op prijs gesteld. Dit kan de vogel (en de goede relatie met de buurtbewoners) verstoren, en de kans om de vogel via de woonkamer goed te zien op het spel zetten."

Helaas voor de vogelliefhebbers houdt niet iedereen zich aan de regels: "Vogel is verjaagd door kat", klinkt het in een update op de website. "Is sindsdien enkele malen in nabijgelegen tuinen gezien."

Meest gelezen