"62 rijksten bezitten evenveel als armste helft van de wereld"

De verschillen tussen arm en rijk in de wereld zijn de voorbije 15 jaar spectaculair groter geworden. Dat blijkt uit een verslag van de Britse ngo Oxfam. De 62 rijkste mensen bezitten nu samen evenveel als de armste helft van de wereldbevolking en die kloof wordt groter.

Eerst het goede nieuws: de wereld is in zijn geheel de laatste 15 jaar een pak rijker geworden. Dat staat in een rapport van de hulporganisatie Oxfam naar aanleiding van het Wereld Economisch Forum in Davos.

Het slechte nieuws is evenwel dat de ongelijkheid tussen de armsten en de rijksten escaleert en de drempel van het toelaatbare is volgens Oxfam nu overschreden. Volgens Oxfam bezitten de 62 rijkste mensen nu evenveel als de armste helft van de wereldbevolking. Vijf jaar geleden ging dat nog om 388 rijken.

Sinds de economische crisis is het totale vermogen van die 62 "superrijken" met 44% gegroeid. De armste helft van de wereldbevolking zag zijn vermogen dan weer met 41% dalen. 

"Het is ronduit onaanvaardbaar dat de armste helft van de wereld evenveel bezit als enkele tientallen superrijken die samen in één treinwagon zouden passen", zegt Winnie Byanyima, de directeur van Oxfam International. Bovendien vergroot de stijging van de welvaart wereldwijd de ongelijkheid. Zo kwam de voorbije 15 jaar de helft van de toename van alle vermogens terecht bij de bovenste 1%.

AP2009

"Belastingparadijzen zijn de oorzaak"

De reden voor die stijgende ongelijkheid bestaat volgens Oxfam uit de gunstige fiscale regelingen die de meer vermogenden genieten en dan vooral het fenomeen van de belastingparadijzen. Daar zou wereldwijd meer dan 7.000 miljard euro verborgen zijn.

Ook 188 van de 201 grootste bedrijven ter wereld zouden volgens Oxfam aanwezig zijn in belastingparadijzen. Het aandeel van bedrijfsinvesteringen in die offshore-landen zou tussen 2000 en 2014 bijna verviervoudigd zijn.

Oxfam pleit dan ook voor een aanpak van de belastingparadijzen en voor eenvoudige en transparante belastingregels. Als wereldleiders tegen 2030 extreme armoede willen uitroeien, is het nodig dat overheden voldoende belastingen kunnen innen en daarvan moet iedereen -ook multinationals en rijke mensen- een eerlijk deel betalen, aldus Oxfam.

Meest gelezen