Hiphoppers van New Wave winnen de Popprijs, maar...

In Nederland heeft het hiphopcollectief New Wave, met leden als Lil' Kleine en Ronnie Flex, de Popprijs 2015 gewonnen. Bij de bekendmaking in Groningen tijdens het festival Noorderslag was de verbijstering in de zaal blijkbaar groot. Het bleef stil en een aantal mensen verliet de zaal. De expliciete teksten van New Wave vallen immers niet bij iedereen in goede aarde.
New Wave bouwde meteen een feestje.

Het bekendste nummer van New Wave -en vorig jaar een grote hit in Nederland én België- is "Drank & drugs". Enkele passages uit de tekst:

  • "Als je bitch wil chillen, is 't geen probleem/Aan ga ik erheen, ik kom niet alleen/Want ik heb drank en drugs, ik heb drank en drugs."
  • "Alle tieners zeggen ja tegen MDMA/Je meisje is een mots, ze had seks met je pa."
  • "Ik ben met Ronnie Flex, we roken weks, tellen stacks of sturen facturen en je ma zegt ze houdt van gek, houdt van seks. Nu wil ik d‘r huren."

De clip bij het nummer is volgens sommigen provocerend en choquerend: daarin worden banken in het park, struiken, verkeersborden en vuilniszakken "bereden" en doet een jong meisje vrolijk mee. Ook gaan de duimen omhoog als het over drugs gaat.

"New Wave amuseert én irriteert"

Het gelijknamige album "New wave" van het collectief verscheen niet op plaat of cd, maar bestond alleen digitaal.

"De cijfers liegen er niet om: "New wave" is met meer dan 60 miljoen luisterbeurten het meest gestreamde album op Spotify van 2015. Op YouTube staat de teller zelfs op 80 miljoen. In de eerste week na de albumrelease stonden maar liefst 10 van de 17 tracks van New Wave in de top 50", zegt de jury.

Die jury beseft maar al te goed dat de meningen erg uiteenlopend zijn: "New Wave amuseert, prikkelt, irriteert en enthousiasmeert. Maar niemand kon er in 2015 omheen."

Trending op Twitter

In geen tijd was #Popprijs dan ook trending op Twitter.

Muziekjournalist Joris Belgers van het dagblad Trouw nuanceerde toch alle kritieken:

Hij legt aan NOS uit dat het publiek in de zaal van de prijsuitreiking een héél ander publiek is dan de YouTube-generatie van New Wave. "Wat ouder en conservatiever", luidt het.

En of New Wave nu wakker ligt van de kritieken? "Nee joh, die lachen zich kapot. Dat kan ik je garanderen. Eigenlijk zijn ze heel erg rock-'n-roll, die trekken zich niets aan van wat Twitter vindt. Ze weten dat ze goed bezig zijn, dus die zijn alleen maar aan het genieten", weet Belgers.

Meest gelezen