2 procent hield zich niet aan "weekend zonder alcohol achter stuur"

Tijdens het "weekend zonder alcohol achter het stuur" is 2,24 procent van de gecontroleerde bestuurders betrapt met een glaasje teveel op. Dat laat de federale politie weten.

De "weekend zonder alcohol achter het stuur"-actie was een samenwerking tussen de federale wegpolitie en de 125 lokale politiezones. Die liep van vrijdag 15 januari 18 uur tot zondagmorgen 18 januari 6.00 uur.

Op een totaal aantal van 69.698 gecontroleerde bestuurders over heel het land, bleken 1.586 (2,24 procent) automobilisten niet te willen deelnemen aan de actie. 570 (0,81 procent) bestuurders bliezen "alert", wat neerkomt op een alcoholhoeveelheid in het bloed tussen 0,5 en 0,8 promille. Deze automobilisten moesten hun wagen minstens 3 uur aan de kant laten.

Bij de 1.016 (1,45 procent) overige automobilisten gaf het meettoestel "positief" aan. Zij hadden een alcoholverbruik van meer dan 0,8 promille alcohol en kregen een rijverbod van minstens 6 uur.