"Als dit waar is, komt het hele beleid op losse schroeven te staan"

Oppositiepartij Groen hekelt het gebrek aan actie van de Vlaamse en federale regering nu "na Volkswagen en Renault ook Opel in opspraak komt". SP.A-parlementslid Bruno Tobback vraagt uitleg aan minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V).

De uitlatingen van de oppositiepartijen komen er na het onderzoek van VRT Nieuws. Daaruit blijkt dat de kans bestaat dat Opel-dealers in alle stilte de software van Zafira's aanpassen om de emissiewaarden te verlagen. Een bericht dat door Opel zelf "met klem" wordt ontkend.

Groen herinnert eraan dat Schauvliege op 16 oktober vorig jaar een onderzoek aankondigde naar het gesjoemel bij Volkswagen. "We zijn nu drie maanden verder, maar is er nog geen enkel resultaat van het onderzoek dat Schauvliege beloofde. Terwijl het schadelijke effect op het klimaat en de gezondheid voldoende duidelijk is. Tijd om echt maatregelen te nemen en een diepgaand onderzoek te doen naar de verschillende autofabrikanten", zegt Hermes Sanctorum.

"Reactie beetje dubbelzinnig"

Vlaams parlementslid Bruno Tobback (SP.A) vraagt dan weer dat minister Schauvliege met meer uitleg komt. "Als dit waar is dan komt het hele beleid op losse schroeven te staan", zegt hij.

Het parlementslid wil vooral te weten komen of de Vlaamse regering op de hoogte werd gebracht. "En als dat niet zo is, dan hoop ik dat er snel duidelijkheid komt", zegt Tobback, die ook zegt de reactie van Opel Belgium "een beetje dubbelzinnig" te vinden.