"EU heeft nood aan betrouwbare testmethodes"

De Europese Unie heeft nood aan betrouwbare testmethodes voor auto's en aan een betere informatie-uitwisseling tussen de lidstaten over de auto's in elk EU-land. Dat laat de Europese Commissie weten na een onderzoek van VRT Nieuws bij de Opel Zafira's.

Na het schandaal met Volkswagen had de Europese Commissie de lidstaten gevraagd om na te gaan of er ook op hun grondgebied gesjoemeld was. Over een verborgen software-update bij Opel heeft de bevoegde commissaris voor Interne Markt, Industrie, Ondernemerschap en Midden- en Kleinbedrijf Elzbieta Bienkowska voorlopig geen meldingen binnengekregen.

Volgende week komt de Europese Commissie wellicht met een voorstel om de Europese controle te versterken.

Vanavond debatteert het Europees Parlement over de invoering van een Real Driving Emission-test voor auto's. Die moet ervoor zorgen dat de beweringen van autoconstructeurs over de uitstoot van hun wagens ook met de werkelijkheid overeenkomt. Ook een mogelijke nieuw op te richten Europese instantie die de nationale controle-autoriteiten in het oog houdt, zal ter sprake komen.

Peeters zit woensdag samen met grote baas Opel

Minister van Economie Kris Peeters (CD&V) zit woensdag samen met de grote baas van Opel. Peeters wil meer uitleg over het onderzoek van VRT Nieuws, waaruit blijkt dat twee Opel Zafira's plots veel minder uitstootten nadat ze naar de garage waren geweest. De garagisten ontkennen dat er een aanpassing was gebeurd.