"Initiatieven rond commercieel draagmoederschap verbieden"

Beurzen of andere initiatieven rond commercieel draagmoederschap moeten verboden worden. Dat zegt gynaecologe en Groen-senator Petra De Sutter. Een Amerikaanse organisatie probeert contact te leggen met Belgische homokoppels die een baby willen via een draagmoeder.

"Agentschappen, klinieken of eender wie daaraan meewerkt en actief hier op Belgisch grondgebied patiënten komt ronselen voor activiteiten die we hier illegaal noemen, daar zou je eventueel wettelijk iets kunnen aan doen", zegt De Sutter tegen onze radioredactie. Ze verwijst naar een wet die er volgens haar moet komen.

De Amerikaanse organisatie Baby Bloom probeert Belgische homokoppels te benaderen die een baby via een draagmoeder willen. De organisatie moedigt wensouders aan om een donor te kiezen die qua intelligentie, uiterlijk en persoonlijkheid voldoet aan veeleisende criteria. "Als je bijvoorbeeld eicellen, zaadcellen of embryo's zou gaan selecteren op basis van bepaalde kenmerken die medisch niet van belang zijn, doe je aan eugenetica", zegt De Sutter. "Dat is door de wet van 2007 helemaal verboden."

Eerder hebben zowat alle politieke partijen in ons land zich al tegen commercieel draagmoederschap uitgesproken. Commercieel draagmoederschap hier trouwens verboden en stoot op veel wantrouwen. Daarom trekken veel kandidaat-ouders naar het buitenland, waar ze terechtkomen bij allerlei commerciële initiatieven.