"Jungle van Calais" ontruimd met bulldozers

Met bulldozers en kranen ontmantelen de Franse ordediensten een deel van de "Jungle van Calais", het tentenkamp waar duizenden vluchtelingen al maandenlang verblijven in schrijnende omstandigheden.
AFP or licensors

Bulldozers kwamen vanmorgen het terrein opgereden, vergezeld van politiediensten. Ze begonnen met het opruimen van de tentjes en barakken van zo'n 1.600 mensen, ongeveer een derde van de bewoners van het kamp. De meesten van hen zijn al verhuisd, sommigen naar andere delen van het kamp, anderen naar containers die op het terrein zijn neergezet.

AFP or licensors

De verwarmde containers zijn een beter onderkomen dan de nog schameler tentjes, maar toch verzetten veel bewoners zich tegen hun evacuatie. Ze zijn bang dat er in het nieuwe containerdorp niet genoeg plaats zal zijn voor iedereen.

AFP or licensors

Hoe dan ook zijn de ook containers bedoeld als tijdelijke onderkomens. De Franse overheid wil niet dat de vluchtelingen zich er permanent vestigen. Dat zijn de meesten ook niet van plan: zij hopen om de oversteek te kunnen maken naar Groot-Brittannië.

AFP or licensors

Het deel van het kamp dat wordt ontruimd, ligt het dichtst bij bewoond gebied en bij de kade waar vrachtwagens op de veerboten naar Groot-Brittannië rijden. Frankrijk wil zo voorkomen dat migranten nog op de vrachtwagens klimmen.

AFP or licensors