"Vierde industriële revolutie zal vijf miljoen banen kosten"

De "vierde industriële revolutie", met onder meer een doorgedreven digitalisering en 3D-printing, zal leiden tot het verlies van 5 miljoen banen in vijf jaar in 's werelds belangrijkste economieën. Dat zegt althans een rapport van het World Economic Forum (WEF), de organisator van het jaarlijkse forum voor bedrijfsleiders en politici in de Zwitserse gemeente Davos.

Na de eerste industriële revolutie (machines), de tweede (elektriciteit, massaproductie) en de derde (elektronica, robots) komt de vierde, waarin onder meer het "internet der dingen" en "big data" de economie zullen veranderen. Die vierde industriële revolutie zal volgens de studie grote veranderingen met zich meebrengen, met ook gevolgen voor de arbeidsmarkt.

Volgens de studie kunnen de veranderingen de komende maanden tot 7,1 miljoen jobs kosten, terwijl er maar 2,1 miljoen nieuwe banen zouden bijkomen. WEF-voorzitter Klaus Schwab waarschuwt dan ook dat zonder doelgerichte actie om deze transitie te begeleiden, de regeringen te maken zullen krijgen met een voortdurend stijgende werkloosheid en ongelijkheid. Vrouwen zouden bovendien harder worden getroffen dan mannen.

Meest gelezen