Bonte weigert mee te gaan in "opkuisplan" Jambon

Burgemeester Hans Bonte van Vilvoorde vraagt de federale regering om extra geld voor de politie. Zonder dat geld kan er volgens de SP.A'er geen sprake zijn van het zogenoemde Kanaalplan, het plan van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) om orde op zaken te stellen in de gemeenten in de Brusselse Kanaalzone. Dat meldt De Standaard.

Jambon wil in de strijd tegen radicalisering en terreur in de acht gemeenten rond het Brusselse Kanaal opnieuw law and order (recht en gezag, red.) invoeren. Het gaat daarbij concreet om de Brusselse gemeenten Anderlecht, Koekelberg, Laken, Molenbeek, Schaarbeek, Sint-Gillis en Sint-Joost-ten-Node maar ook om Vilvoorde dat evenzeer te kampen heeft met radicalisering en het voorbije jaar heel wat jongeren naar Syrië zag vertrekken.

Het idee voor het plan ontstond in november, na de terreuraanslagen in Parijs. Jambon zwoer toen de dure eed dat hij Molenbeek wel zou "opkuisen". Jambon wil onder meer dat de gemeenten nagaan wie waar woont en een eind maken aan de illegale economie.

Miljoen euro

De burgemeester van Vilvoorde, Hans Bonte, wil echter niet zonder meer meegaan in het plan van Jambon. Vilvoorde, op een boogscheut van Brussel, krijgt evenzeer te maken met grootstadcriminaliteit en radicalisering maar moet het op vlak van zijn politiewerking met een stuk minder middelen doen dan de Brusselse gemeenten.

Bonte eist daarom nu boter bij de vis. Hij vraagt ruim een miljoen euro voor de versterking van de politie. Dat is evenveel per inwoner als de Brusselse gemeenten nu krijgen. Zolang Jambon niet met geld over de brug komt, zal Vilvoorde zijn expertise inzake de Syriëstrijders niet delen, klinkt het in De Standaard.

Het is maar zeer de vraag of Bonte zijn slag thuis zal halen. De federale regering maakte na de aanslagen in Parijs 400 miljoen euro vrij voor terreurbestrijding maar de vraag is groot. Behalve Binnenlandse Zaken wil immers ook Justitie een deel van de koek.

Ophef om uitspraken in Buitenhof

Intussen wordt Jambon ook vanuit een andere hoek onder vuur genomen. De N-VA'er verklaarde gisteren in het Nederlandse tv-programma Buitenhof dat er in de moslimgemeenschap in Brussel een bredere steun is voor terreurverdachten dan gedacht. Salah Abdeslam moet wel steun gekregen hebben van de moslimgemeenschap na de aanslagen van Parijs, stelde Jambon.

Die woorden zijn bij de moslimgemeenschap zeer slecht aangekomen, zegt Ahmed El Khannouss (CDH), eerste schepen in Sint-Jans-Molenbeek in Het Laatste Nieuws. Volgens hem besmeurt Jambon op die manier de hele moslimgemeenschap. "Door te stigmatiseren zal Jambon het extremisme alleen maar in de hand werken", aldus nog El Khannouss.