CD&V en N-VA willen tabakverkoop aan min 18-jarigen verbieden

Regeringspartijen N-VA en CD&V willen de leeftijd waarop jongeren sigaretten en tabak mogen kopen, verhogen van 16 naar 18 jaar. Die maatregel zou ervoor moeten zorgen dat jongeren ontraden wordt om te roken. CD&V wil daarnaast ook deze legislatuur de prijs voor sigaretten en tabak gevoelig verhogen.

De N-VA wijst erop dat het aantal jongeren dat start met roken, blijft stijgen. "Onderzoek wijst uit dat jongeren nog steeds makkelijk naar tabaksproducten grijpen, maar ook dat ze een grotere kans lopen op een verslaving", zegt kamerlid Renate Hufkens. "Daarom is het belangrijk om minderjarigen zoveel mogelijk te ontraden om te roken en die verslavingsdrang te vermijden."

En ook CD&V, die met een omvangrijk plan komt om het tabaksverbruik terug te dringen, ziet voordelen in een aangepaste wetgeving. "Dagelijks sterven veertig mensen door de gevolgen van roken, zowel actief als passief. Dat zijn vijftienduizend doden per jaar. Onaanvaardbaar", zegt kamerlid Els Van Hoof.

Eerder gaf ook de Hoge Gezondheidsraad (HGR) al het advies om de leeftijd te verhogen waarop jongeren tabaksproducten mogen kopen in ons land. In heel wat andere buurlanden ligt die leeftijdsgrens bovendien ook al op 18 jaar.

Prijsverhoging

CD&V wil voorts de sigaretten deze legislatuur minstens de helft duurder maken. Roltabak mag voor de partij zelfs dubbel zo duur worden. Wel moet er over worden gewaakt dat de dagbladhandelaars niet opdraaien voor die stijging, want het is de consument die de meerprijs moet voelen in zijn portemonnee. Van Hoof bepleit ook een algemeen verbod op tabaksreclame en het uitstallen of zichtbaar presenteren van tabaksproducten.

Voorts willen de christendemocraten sigaretten met smaak - zoals mentholsigaretten - zo snel mogelijk verbieden. Daarvoor moet niet gewacht worden op de deadline van 2020, uit de Europese tabaksrichtlijn, onderstreept Van Hoof. En ook voor de e-sigaret moet "een correct accijnsbeleid" worden uitgewerkt. "De e-sigaret mag roken niet leuk maken, noch een positief imago geven."