Clinton pareert kwieke Sanders met de glimlach in vinnig debat

De twee voornaamste presidentskandidaten bij de Democraten, Bernie Sanders en Hillary Clinton, hebben een vinnig debat gehouden in South Carolina. De twee kruisten de degens over onder meer de gezondheidszorg en wapenbezit. Een kwieke Sanders beschuldigde haar ervan een kandidaat van de status-quo te zijn, en probeerde zich op te werpen als de kandidaat van de vernieuwing. Clinton bleef rustig en antwoordde met de glimlach. Zij zette haar ervaring in de verf. De twee vielen vooral elkaar aan, en hadden het amper over de Republikeinen.

Er deden slechts drie kandidaten mee aan het debat in South Carolina: Martin O'Malley, een voormalige senator voor Maryland, maar vooral Bernie Sanders (74) en ex-First Lady Hillary Clinton (68). Clinton is de gedoodverfde kandidate om de Democratische nominatie in de wacht te slepen, maar krijgt toch behoorlijk wat tegenstand van "socialist" Sanders, die een opvallend gemotiveerde indruk maakte. Clinton keek toe met de glimlach en antwoordde rustig.

Clinton mag dan wel aan de leiding staan over de hele VS, Sanders - senator voor Vermont - doet het de jongste weken goed in de peilingen. Hij vormt een bedreiging in enkele belangrijke staten, en zelfs bij de eerste stemmingen in Iowa en New Hampshire.

Sanders stelt "Medicare for all" voor

De twee gingen in de clinch over gezondheidszorg, waar Sanders meer details gaf over een nieuw, universeel plan, Medicare for all. "Er zijn nog altijd 29 miljoen Amerikaanse burgers zonder verzekering", argumenteerde hij.

Volgens Sanders' zou iedere burger 2,2 procent van zijn inkomen moeten bijdragen, bedrijven 6,2 procent voor elke werknemer. Grootverdieners zouden 37 tot zelfs 52 procent moeten afdragen om het plan te bekostigen, dat iedereen moet meetrekken in de gezondheidszorg.

Clinton zei dat de Democraten nu een mooi plan hebben opgebouwd onder president Barack Obama, en dat het geen goed idee zou zijn om opnieuw een zwaar debat opnieuw te beginnen over een nieuw model. Clinton antwoordde zelfverzekerd op Sanders' argumenten en oogstte vaak meer applaus.

Clinton valt Sanders aan in wapendebat

Clinton viel Sanders aan toen het over wapens ging.

Obama pleitte al herhaaldelijk voor een strengere wapenwet, iets wat slecht valt bij de machtige wapenlobby en de Republikeinen.

Clinton zei dat Sanders in het verleden al verschillende keren meestemde met de NRA, de wapenlobby. Hij zou aan de zijde staan van de wapenproducenten, suggereerde ze. Sanders ontkende keihard dat hij nu nog altijd de National Rifle Association zou steunen. "Wat Clinton zegt, is heel onoprecht", zei hij.

"Ik neem geen geld aan van Wall Street"

Sanders beschuldigde Clinton er ook van te dicht bij Wall Street te staan. Ze is een kandidaat van het establishment, zei hij, die honderdduizenden dollar aannam voor spreekbeurten in het wereldje. "Ik neem geen geld aan van grote banken. Ik aanvaard geen spreekgeld van Goldman Sachs. Ik heb grote twijfels over mensen die geld aannemen van Wall Street."

Clinton profileerde zich als de kandidate van de continuïteit en zei dat ze wil voortbouwen op wat Obama gerealiseerd heeft. Dat betekent ook dat Wall Street en de financiële industrie kritisch zal aanpakken, zei ze. Sanders weerlegde ook haar kritiek dat hij niet achter Obama zou staan. "We hebben wat meningsverschillen, maar we zijn vrienden en we hebben elkaar in het verleden gesteund."

En O'Malley, hij stond erbij en keek ernaar. Hij hinkt ver achterop in de peilingen en lijkt geen kans te maken, ook niet als derde hond in de strijd.  Het was het laatste debat voor de eerste voorverkiezing in Iowa, op 1 februari.