De weg naar een Oscar voor DiCaprio ligt helemaal open

Met negen keer winst op dertien nominaties is "Mad Max: Fury Road" de grote overwinnaar geworden op de Critics' Choice Awards. De award voor beste film was dan weer voor "Spotlight". Deze award geldt als een van de belangrijkste graadmeters voor de Oscars. En dat betekent mogelijk goed nieuws voor Leonardo DiCaprio.

De Critics' Choice Awards versus de Oscars

De voorbije 20 jaar vertelde de uitreiking van de Critics Choice Awards vaak iets over de latere Oscaruitreiking. In 16 gevallen mocht de beste regisseur op de Critics' Award ook met een Oscarbeeldje naar huis gaan. Bij de acteurs was dat met 13 namen het geval en bij de actrices bij 11 namen. Nooit eerder lijkt Leonardo DiCaprio zo dicht bij een eerste Oscar te staan. 

"Mad Max: Fury Road" haalt meeste awards binnen

 • BESTE REGISSEUR: George Miller, regisseur van "Mad Max: Fury Road", haalde het onder meer van Steven Spielberg ("Bridge of spies") en Alejandro González Iñárritu ("The Revenant") 
   
 • BESTE ACTIEFILM: "Mad Max: Fury Road" bleef onder meer Sicario en Jurassic World voor.
   
 • BESTE ACTEUR IN ACTIEFILM: Tom Hardy won deze categorie. Daniel Craig (Spectre) en Paul Rudd (Ant-man) visten achter het net.
   
 • BESTE ACTRICE IN ACTIEFILM: Ook Charlize Theron kon dankzij "Mad Max" zegevieren. Emily Blunt ("Sicario") en Jennifer Lawrence ("The Hunger Games"") bleven met lege handen achter. 
   
 • Voorts haalde de film het ook in de categorieën visuele effecten, make-up, kostuum design, montage en productie.

"Spotlight" beste film, DiCaprio beste acteur

Hoe gulzig "Mad max" ook was, in de categorie voor beste film ging de award naar "Spotlight". Die film vertelt het waargebeurde verhaal van het "spotlight"-team van de krant The Boston Globe. Dat team onthulde een grootschalig schandaal van kindermisbruik in de katholieke kerk.

In de categorie beste acteur stond er geen maat op Leonardo DiCaprio. Zijn prestatie in "The Revenant" kon de critici duidelijk bekoren. Rest de vraag van 1 miljoen: volgt de Academy op 28 februari dat voorbeeld en ontvangt de acteur eindelijk zijn allereerste Oscar? Ook de uitreiking van de award voor beste mannelijke bijrol was een heruitgave van de voorbije Golden Globes. Net als toen ging Sylvester Stallone ("Creed") met die begeerde prijs lopen.

In de categorie beste actrice was Brie Larson de winnaar voor haar rol in "Room". Zij haalde het onder meer van Cate Blanchett ("Carol") en Jennifer Lawrence ("Joy"). In de categorie beste vrouwelijke bijrol bleef Alicia Vikander (The Danish Girl") Kate Winslet ("Jobs") en Rachel McAdams ("Spotlight") voor.

Belangrijkste prijzen van het kleine scherm

De televisiecritici bezorgden de cast van "Mr. Robot" en "Master of none" een meer dan geslaagde gala-avond. Eerstgenoemde reeks haalde de award binnen voor beste dramareeks. Hoofdrolspeler Rami Malek mocht ook de award voor beste acteur in een dramareeks mee naar huis nemen. Collega Christian Slater deed hetzelfde met de award voor beste mannelijke bijrol in een dramaserie.

In Mr. Robot kruipt Malek in de huid van de jonge programmeur Elliot. Hij lijdt aan een slopende en antisociale stoornis en hij besluit dat hij maar op 1 manier verbinding kan maken met mensen: door ze te hacken.  

In de categorie beste comedyserie ging de award naar Netflix-reeks "Master of none". Daarin wordt het hectische leven gevolgd van de 30-jarige Dev. Het uitgangspunt van het verhaal: Dev weet zelf niet zo goed waar hij naartoe wil in het leven.