Energieheffing Turtelboom kost kmo's 1.300 euro per jaar

De elektriciteitsfactuur van kmo's stijgt in een jaar met 1.900 euro, waarvan 1.300 euro door de zogenoemde "Turteltaks". Dat blijkt uit een studie van energieregulator VREG waarover De Morgen bericht. "Verwerpelijk", reageert ondernemersorganisatie Unizo.

Vanaf 1 maart betaalt een Vlaams gezin op zijn elektriciteitsfactuur 100 euro extra per jaar. Dat komt door een Vlaamse heffing op elektriciteit, ingevoerd door minister van Energie Annemie Turtelboom (Open VLD), die de historische schuldenberg van de groenestroomcertificaten moet wegwerken. De heffing veroorzaakte al heel wat commotie omdat ze vooral kleine verbruikers, en dus gewone gezinnen en alleenstaanden, treft. Maar blijkbaar worden ook kleine ondernemingen zwaar getroffen.

Uit een berekening van de Vlaamse energieregulator VREG blijkt dat een gemiddelde kmo zijn factuur tussen januari 2015 en maart 2016 ziet toenemen met 1.900 euro per jaar, waarvan 1.300 euro door de nieuwe energieheffing. "De bijdrage van een kmo wordt verhoogd van 3 euro per jaar naar 1.300 euro per jaar", schrijft de VREG. Hoe groter het verbruik, hoe groter de stijging.

Ook oppositiepartij Groen reageert kritisch. "Een liberale minister laat ondernemers in de steek", zegt voorzitter Meyrem Almaci in de krant.

PVDA-voorzitter Peter Mertens noemt de energieheffing "onwettig" en plant een proces.