Hollande kondigt "noodplan" aan tegen Franse werkloosheid

De Franse president François Hollande heeft een hele reeks maatregelen voorgesteld om Frankrijk er economisch weer bovenop te krijgen. De bedoeling is om de werkloosheid aan te pakken en de groei op lange termijn veilig stellen. Om zijn eigen woorden kracht bij te zetten, had Hollande het over een "economisch noodplan" waarbij als het ware een noodtoestand wordt uitgeroepen met daarbij passen speciale maatregelen.
(archieffoto)

Hollande sprak tijdens een bijeenkomst van zakenmensen. De president wil de zaken economisch graag op orde krijgen, nu zijn mandaat stilaan naar zijn einde loopt. Volgend jaar zijn er opnieuw presidentsverkiezingen in Frankrijk, en Hollande voelt nu al de hete adem van rechts.

Sinds zijn aantreden in 2012 zijn er zowat 650.000 werklozen bijgekomen, en hoewel de werkloosheidsgraad onlangs licht zakte, zit die nog altijd rond de 10 procent, goed voor 3,57 miljoen Fransen. Hollande hoopt nog een trendbreuk te forceren.

Premie voor kmo's en speciale opleidingen

Om meer mensen aan het werk te krijgen, zal er de regering vooral kmo's stimuleren met maatregelen om mensen in dienst te nemen, en zowat een half miljoen werklozen zullen een speciale opleiding krijgen. De krijtlijnen daarvan waren eind vorig jaar overigens al bekend, maar nu zijn er meer details: een werkgever van een bedrijf met minder dan 250 werknemers, zou een premie van 2.000 euro krijgen als hij iemand voor langere termijn in dienst neemt. Die persoon moet dan wel minstens 1,3 keer het maandelijkse minimumloon verdienen - dat op 1.140 euro staat.

In totaal zou Frankrijk ruim 2 miljard euro vrijmaken voor de economie en de jobs, maar dat zou gebeuren zonder de belastingen te verhogen. 1 miljard moet specifiek gaan naar opleidingen gaan. Frankrijk telt nog een hoog aantal laaggeschoolde werklozen.

Hollande heeft al veel kritiek geoogst met zijn plannen, en veel Fransen geloven blijkbaar niet dat het nieuwe noodplan ook effect zal hebben.