Horrordokter wou vrouw jarenlang in bunker opsluiten

In Zweden is een rechtszaak aan de gang tegen een arts die een patiënte drogeerde, ontvoerde en dagen aan een stuk verkrachtte. De 38-jarige was van plan om de vrouw jarenlang op te sluiten, maar een domme paniekreactie deed hem uiteindelijk de das om. De details die tijdens het proces aan het licht komen, tarten alle verbeelding.

De verdachte, een 38-jarige arts, meldde zich op 12 september van vorig jaar met met rohypnol bewerkte aardbeien en vruchtensap aan bij een patiënte in Stockholm. Hij drong met een smoesje binnen in het appartement van een vrouw en bood haar de aardbeien aan.

Om geen argwaan te wekken, at hij zelf mee. De vergiftigde aardbeien waren gemarkeerd met een zwarte streep op het groene kroontje. Toen de vrouw het bewustzijn verloor, verkrachtte hij haar en bracht hij haar in een rolstoel naar zijn wagen.

Rubberen masker

De arts reed vervolgens meer dan 500 kilometer naar zijn boerderij in Kristianstad in de regio Skåne. Tijdens de lange rit injecteerde hij zijn slachtoffer geregeld met slaapmiddelen zodat de vrouw zeker niet zou ontwaken. Om onherkenbaar te blijven, deed hij zichzelf en zijn slachtoffer een rubberen masker om. Eenmaal ter plekke, sloot hij haar op in een tot bunker omgebouwde schuur.

Geheime bunker

De arts werkte vijf jaar in het grootste geheim aan de schuilplaats. Wat ogenschijnlijk een eenvoudig houten bijgebouw leek, was binnenin versterkt met dikke blokken beton. De schuilplek was bovendien licht- en geluidsvrij gemaakt. Wie naar buiten wou, moest voorbij een deur die verzekerd was met verschillende dubbele en zware codesloten.

"Het doel was om ongezien vrouwen voor langere tijd op te sluiten", staat in het politierapport. In de ruimte van 60 vierkante meter was naast een slaapruimte (foto), ook een bureau, toiletruimte en keukentje met koelkast voorzien.

De daaropvolgende dagen vergreep de man zich herhaaldelijk aan zijn slachtoffer, dat het grootste deel van de tijd vastgebonden was. Om zeker te zijn dat de vrouw geen overdraagbare geslachtsziektes had, deed hij bloedafnames en nam hij uitstrijkjes. De verdachte verplichtte de vrouw ook om de pil te nemen.

Vermist

Toen hij na een week opnieuw naar Stockholm reisde om bij de vrouw thuis nog wat spullen op te halen, merkte hij dat ze als vermist opgegeven stond en dat het slot van de appartementsdeur vervangen was. Gegrepen door paniek, besliste hij om de politie met een list om de tuin te leiden.

Hij reed terug naar Skåne, waar hij de vrouw ophaalde, en reed met haar naar de politie in Stockholm. Hij verplichtte haar om een verhaal op te dissen dat haar verdwijning moest staven. De agenten roken echter onraad en interviewden de vrouw afzonderlijk, waarna de waarheid aan het licht kwam. De arts werd opgepakt op verdenking van illegale opsluiting en verkrachting.

De verdachte heeft intussen - op de verkrachting na - alle feiten bekend. Volgens de onderzoekers was het zijn bedoeling om verschillende vrouwen te ontvoeren en jarenlang in de bunker onder te brengen.