Koalamannetje sterft na korte ziekte in Antwerpse Zoo

De Antwerpse Zoo heeft ietwat onverwacht afscheid moeten nemen van een van zijn twee koala's. Het 11-jarige mannetje Goonawarra werd vorige week ziek en verzwakte in enkele dagen tijd zo erg dat hij volgens de verzorgers niet meer te redden viel. Aangezien koala's buiten de paartijd solitaire wezens zijn, zou er voor het overblijvende wijfje Guwara voorlopig wel weinig veranderen.

Koala's leven in het wild tot 18 jaar en in gevangenschap soms zelfs nog iets langer. Het overlijden van Goonawarra komt dan ook al bij al vroeg. "Tot vorige week was er geen enkel teken aan de wand dat het mis zou gaan", laat de Zoo weten. "Vorig weekend werd hij echter plots lusteloos en weigerde te eten. Aanvankelijk leek ons mannetje het wel te gaan halen met extra zorgen en een speciale behandeling, maar de beterschap was van korte duur."

De Antwerpse Zoo beschikt nog maar sinds vorige zomer over koala's, in de vernieuwde Vlaamse Tuin. Goonawarra en Guwara kwamen toen over van Planckendael, waar overigens nu nog hun zoontje Oobi Ooobi verblijft. Die zal in de toekomst gekoppeld worden aan een nog te bepalen vrouwtje van een andere dierentuin. De Zoo en Planckendael nemen immers deel aan het internationale kweekprogramma van de buideldiersoort. Dat leverde in Planckendael sinds 1998 al negen gezonde geboortes op, wat gezien het moeizame voortplanten van koala's in gevangenschap als een succes wordt gezien.