Kwart van alle inburgeringscursussen vindt plaats in Antwerpen

Een derde van alle nieuwkomers in Vlaanderen die in 2015 een inburgeringstraject volgden, deed dat in de provincie Antwerpen. De stad Antwerpen is met een kwart van alle trajecten de absolute Vlaamse koploper, dat blijkt uit cijfers van Vlaams minister van Inburgering Liesbeth Homans (N-VA) in de Gazet van Antwerpen.

Niet-Europese nieuwkomers in Vlaanderen moeten verplicht een inburgeringstraject volgen, met een taalcursus en les maatschappelijke vorming. Europeanen mogen vrijwillig aan het traject deelnemen.

Vorig jaar steeg het aantal inburgeraars in Vlaanderen tot 19.477, 10 procent meer dan in 2014. Maar vooral opvallend is de spreiding: een kwart van alle inburgeringstrajecten gebeurt in de stad Antwerpen (4.679). Dat is meer dan de hele provincies Limburg en Vlaams-Brabant samen. En ook andere grootsteden blijven ruim achter: Brussel is goed voor 17 procent, Gent voor 7 procent van het Vlaamse totaal.

"Inburgeraars mogen zich vestigen waar ze willen. Een grootstad als Antwerpen trekt dan ook meer mensen aan", legt Homans uit. "We volgen die tendens strikt op en verhogen de capaciteit waar nodig."

De minister verwacht dat door de vluchtelingencrisis het aantal nieuwkomers de volgende maanden nog zal toenemen. Ook de vraag naar inburgeringstrajecten zal dus stijgen, "maar we zijn daarop voorbereid".