Leider grootste Turkse oppositiepartij gerechtelijk vervolgd

Kritiek geven op president Recep Tayyip Erdogan is in het hedendaagse Turkije absoluut "not done". De procureur van Ankara heeft een onderzoek wegens "belediging van het staatshoofd" geopend tegen voorzitter Kemal Kiliçdaroglu van de grootste oppositiepartij CHP (Republikeinse Volkspartij), zo meldde het regeringspersbureau Anadolu.
AFP or licensors

De man zou "sultan" Erdogan hebben bestempeld als een "dictatortje op sokken". Wordt de CHP-leider schuldig bevonden, riskeert hij tot vier jaar cel. Maar volgens Turkse media wil Erdogan vooral geld: hij eist een (morele) schadeloosstelling van 100.000 Turkse pond, ongeveer 30.000 euro.

Kiliçdaroglu had zaterdag, op het partijcongres van de CHP waar hij herkozen werd als voorzitter, kritiek geuit op het overheidsoptreden tegen een twintigtal academici die een petitie hadden getekend voor vrede in het Koerdische deel van Turkije.

Volgens Erdogan zijn allen die die petitie hebben getekend "verraders" en "medeplichtigen" van de in Turkije buiten de wet gestelde Koerdische Arbeiderspartij (PKK). De vrijdag opgepakte academici zijn intussen vrijgelaten, maar dreigen door de rechter veroordeeld te worden tot mogelijk vijf jaar opsluiting.