Lutgen: "Sterk Franstalig front, zonder dat iemand niest"

CDH-voorzitter Benoît Lutgen heeft zijn collega-voorzitters in Franstalig België opgeroepen om samen een "eigen menu" met communautaire voorstellen uit te werken, nu N-VA intern opnieuw het communautaire werk aanvat. Zijn MR-collega Olivier Chastel wil enkel nadenken over een betere verdeling van de bevoegdheden.
Lutgen deed zijn uitspraken op een nieuwjaarsdrink met de pers.

Er moet een "sterk Franstalig front" komen rond allerhande beleidsdomeinen, "zonder te wachten tot er iemand niest", zei Lutgen. Hij verwees daarmee naar de woorden van MR-vicepremier Didier Reynders. De liberaal had zich zondag verwonderd over de forse reacties van de linkse oppositie in Franstalig België "elke keer als Bart De Wever niest".

Lutgen wil een "solidair" project voor "alle Franstaligen van Wallonië en Brussel, de rand rond Brussel en in het buitenland", zo zei hij op een nieuwjaarsdrink met de pers. Franstalig België moet een "positief alternatief" bieden dat tegemoetkomt aan de noden van de Franstaligen en niet gewoon neerkomt op het spiegelbeeld van separatistische grillen uit Vlaanderen, zo zei hij.

Lutgen heeft zijn collega-voorzitters een brief geschreven met de vraag tot overleg. Het wordt tijd dat de onderlinge wrok overstegen wordt die ontstond na de regeringsvorming van 2014, zo zei de CDH'er nog.

"Betere verdeling van bevoegdheden"

Bij de MR is er weinig enthousiasme om het communautaire opnieuw veel aandacht te geven. De voorzitter van de Franstalige liberalen, Olivier Castel, zegt in een reactie dat de beste manier om te reageren op de communautaire beslommeringen is om orde op zaken te stellen in Wallonië en Brussel.

"Ik nodig de PS en de CDH uit om alles in het werk te stellen om de deelstaten weer op de rechte weg te zetten", zo zei hij. "De beste verdediging van de Franstaligen zijn regio's die sterk staan op het economische vlak en die beschikken over solide financiële middelen." Hij herinnerde eraan dat binnen minder dan tien jaar "Brussel en Wallonië" op eigen benen zullen moeten staan, ten gevolge van de bepalingen van de speciale financieringswet uit de zesde staatshervorming.

Chastel bevestigde dat het enige institutionele punt waar de MR over wil nadenken, "een betere verdeling van de bevoegdheden binnen het Franstalig taalgebied is".

Nicolas Lambert

Rutten: "Geen communautair gehakketak"

De Franstalige liberalen mogen niet erg enthousiast lijken over een nieuwe communautaire ronde, hun Vlaamse collega's willen helemaal niet weten van "communautair gehakketak".

Op de nieuwjaarsreceptie van Open VLD zei voorzitter Gwendolyn Rutten dat de socio-economische agenda van de regering-Michel, "waardoor het met het land beter zal gaan", niet mag stilvallen door nieuwe communautaire discussies.

"Ik zeg dit klaar en duidelijk: wie dit land toch zou willen splitsen, wie kostbare tijd wil verspillen aan communautair gehakketak zal het zonder de liberalen moeten doen", zei Rutten.