Marokko arresteert Belg die daders van Parijs kende

In Marokko is een Belg van Marokkaanse origine aangehouden die de daders kende van de aanslagen in Parijs, op 13 november vorig jaar. Dat meldt het Marokkaanse ministerie van Binnenlandse Zaken. Het blijkt te gaan om Gelel Attar, een 26-jarige man. Zijn eventuele rol bij de aanslagen is onduidelijk.

Het blijkt te gaan om Gelel Attar, een man die in Syrië heeft gevochten voor de radicaal-islamitische rebellen van al-Nusra, en zich later bij de rangen van Islamitische Staat heeft gevoegd. Na zijn verblijf in Syrië, is hij via Duitsland en ons land uiteindelijk naar Marokko gereisd.

Attar is een vriend van Chakib Akrouh, de man die zichzelf heeft opgeblazen bij de inval in Saint-Denis en wiens identiteit vorige week is bekendgeraakt. Hij zou al op 15 januari zijn aangehouden in de havenstad Mohammedia, tussen de grootstad Casablanca en de hoofdstad Rabat.

Volgens Rabat had hij banden met de daders van de aanslagen in Parijs (foto boven), waarbij 129 doden zijn gevallen. Of hij bij die aanslagen ook zelf actief een rol heeft gespeeld, blijkt onduidelijk.

Het Belgische gerecht zocht nog vier verdachten in verband met de aanslagen in Parijs, maar Attar hoorde daar niet bij. Wel is die vorig jaar op het terrorismeproces in Brussel bij verstek veroordeeld tot 5 jaar. Akrouh kreeg toen ook 5 jaar, Abaaoud (het veronderstelde brein achter de aanslagen in Parijs, nvdr.) 25 jaar.