Moslimvrouwen die te weinig Engels spreken, kunnen teruggestuurd worden

Migrantenvrouwen die na 2,5 jaar in Groot-Brittannië onvoldoende Engels spreken, zullen mogelijk niet in het land kunnen blijven. Dat heeft de Britse premier David Cameron gezegd in een interview. "We gaan strenger optreden", klinkt het.

Groot-Brittannië mag niet langer de ogen sluiten voor de discriminatie en het isolement van veel moslimvrouwen, zegt David Cameron.

"Nieuw onderzoek toont aan dat zo'n 190.000 moslimvrouwen, wat neerkomt op 22 procent, nauwelijks of geen Engels spreken, terwijl ze soms al tientallen jaren in Groot-Brittannië wonen", zegt de premier. Dat ze dan ook amper kunnen deelnemen aan het gewone Britse leven, lijkt hem dan ook een evidentie. Wie niet deelneemt aan de maatschappij, is bovendien makkelijker vatbaar voor extremistische boodschappen, zegt de premier nog.

Cameron wil dat moslimvrouwen Engels leren om sociaal isolement en radicalisering tegen te gaan. Hij kant zich tegen de gescheiden werelden waarin mannen en vrouwen in sommige moslimgemeenschappen leven. "We moeten optreden tegen een minderheid van moslimmannen die blijft vasthouden aan achterlijke attitudes en die een schadelijke controle uitoefenen op hun vrouwen, zussen en dochters", zegt Cameron. "Ook mogen we niet langer de passieve tolerantie toelaten die ons ervan weerhoudt om de harde waarheid te vertellen".

"We kunnen niet garanderen dat ze zullen kunnen blijven"

De overheid moet meer doen om moslimvrouwen te helpen bij hun integratie, vindt Cameron. Hoewel zijn regering eerder fors snoeide in cursussen Engels voor migranten, heeft hij nu 20 miljoen pond veil voor Engelse les voor moslimvrouwen.

Die lessen zijn evenwel niet vrijblijvend. Vrouwen die naar Groot-Brittannië komen in het kader van gezinshereniging, zullen na 2,5 jaar een taaltest moeten afleggen. En als ze niet slagen voor de test? "Dan kunnen we niet garanderen dat ze zullen kunnen blijven", zei Cameron in een interview met BBC Four.

"Ja, dat is hard. Maar uiteindelijk is het niet genoeg om als overheid meer geld te investeren en te zeggen dat het onze verantwoordelijkheid is. Mensen die naar ons land komen, hebben óók verantwoordelijkheden."