Overdossisen: opmerkelijke evolutie tussen blank en zwart in VS

Overdosissen van bepaalde geneesmiddelen of drugs drijven de sterftecijfers van jonge blanken in de VS omhoog. Dat schrijft de New York Times. De stijging staat in scherp contrast met het dalende cijfer bij zwarten en Hispanics, net omdat die minder geneesmiddelen voorgeschreven krijgen. De achterliggende oorzaak van de cijfers is opmerkelijk.
Jonas Roosens
(archieffoto)

De New York Times maakte een onderscheid tussen 3 groepen: blanke Amerikanen, Hispanics (mensen van Latijns-Amerikaanse origine) en zwarte Amerikanen.

Terwijl het sterftecijfer voor blanken piekt, is dat van de twee andere groepen verder aan het dalen. De kloof tussen blank en zwart is met zowat twee derde gekrompen en is in 100 jaar nooit kleiner geweest. 

Het zijn cijfers die kunnen tellen. Voor de categorie van jonge blanke mannen tussen 25 en 34 ligt het sterftecijfer nu hoger dan die van de generatie daarvoor. Het is voor het eerst sinds de Vietnam-oorlog dat zoiets gebeurt, schrijft de New York Times, die zowat 60 miljoen overlijdensberichten analyseerde van tussen 1990 en 2014.

De stijging voor de blanke niet-Hispanics mag dan wel spectaculair zijn voor de categorie van 25 tot 34 jaar - met een stijging van 500% tegenover 1999 - maar geldt eigenlijk voor zowat alle leeftijden. Vooral bij de lager opgeleiden is er een probleem.

De ironie van het lot

De goede cijfers voor de zwarten hebben vooral te maken met een terugval in de aidscijfers. Maar er is meer. Blijkbaar schrijven artsen minder snel pijnstillers en andere mogelijk verslavende prescription drugs voor aan zwarten en Hispanics, omdat ze schrik hebben dat ze die zouden verkopen of er verslaafd aan zouden raken. Dat werkt uiteindelijk in hun voordeel. "Stereotiepe denkpatronen over de rassen beschermen hen eigenlijk in deze", zegt de arts Andrew Kolodny.

Armoede, eenzaamheid en stress

Anderzijds, waarom stijgen de cijfers bij de blanken? Niemand heeft er een duidelijk antwoord op, maar volgens onderzoekers kan het te maken hebben met mensen die door de mazen van het sociale vangnet vallen.

Het gaat om mensen die eenzaam zijn of in de werkloosheid belanden, maar ook armoede en stress spelen een rol. Anderzijds hebben net zij makkelijker toegang tot drugs of verslavende geneesmiddelen.

Andere experts hebben het over sociale problemen: relatieproblemen, en het ontbreken van een goed netwerk van vrienden om op terug te vallen.