Passen Opel-dealers in het geheim software in vervuilende Zafira's aan?

Zijn de officiële Opel-dealers sinds een paar maanden in het geheim vervuilende Opel Zafira's aan het aanpassen? Onze redactie heeft in elk geval kunnen vaststellen dat in een aantal gevallen de uitstoot duidelijk daalde na een update bij de dealer. "Het Journaal" heeft maandenlang aan een reportage gewerkt.

Het gaat om de Zafira Tourer 2014 met een 1.6-dieselmotor. De vervuilende software voert de prestaties van de auto's op, maar duwt ook de uitstoot van stikstofoxides omhoog, volgens experten honderden procenten boven de toegelaten Europese norm. Dealers veranderen nu het bewuste pakket zodat de auto's minder vervuilend worden.

We konden bij ons onderzoek vaststellen dat de reden voor de upgrade voor de Zafira-eigenaars verborgen werd gehouden. De actie is gestart kort nadat het dieselgate-schandaal in verband met Volkswagen oversloeg naar Europa. Het onderzoek gebeurde door Luc Pauwels.

Deze onderzoeksreportage is mee tot stand gekomen dankzij de steun van het Fonds Pascal Decroos voor bijzondere journalistiek.

Zo kwamen we de software-updates op het spoor

De geüpdatete Opels verloren daarna aan kracht

Meest gelezen