Prijs ruwe olie duikt onder grens van 28 dollar

De olieprijs blijft maar dalen. Vanmorgen zakte de prijs voor een vat Brent-olie zelfs even onder de grens van 28 dollar. De lage olieprijs is een van de evoluties die beleggers grote zorgen baart. De beurs van Tokio zakte vandaag tot het laagste peil in een jaar tijd.

Nu de internationale sancties tegen Iran zijn opgeheven, komt de olieprijs verder onder druk te staan. Iran heeft grote voorraden olie, en het aanbod was op de markten was al veel groter dan de vraag. Vanmorgen zakte de prijs voor een vat Brent-olie door de grens van 28 dollar tot 27,67 dollar, het laagste peil sinds 2003.

De beurzen reageren niet goed op het nieuws, en dan zijn er nog de sputterende Chinese groei en de zwakke economische cijfers in de VS. De Japanse Nikkei-index moest 2,8 procent prijsgeven en zakte door de psychologische grens van 17.000 punten naar zijn laagste peil in een jaar. De index staat nu al 20 procent lager vergeleken met de piek die in juni werd bereikt. Ook de Chinese beurzen openden met verliezen.

In Europa hielden de meeste beurzen zich nog kranig bij de opening, maar ook daarna gingen ze achteruit. In België gaat de Bel-20 1 procent in het rood.