Protest tegen asielcentrum in Nederland loopt weer uit de hand

Een demonstratie tegen de mogelijke komst van een asielzoekerscentrum in Heesch, in Noord-Brabant in Nederland, is uit de hand gelopen. Een deel van de ongeveer duizend demonstranten keerde zich in de loop van de avond tegen de politie. Ze gooiden met vuurwerk, stenen en eieren naar de politie en naar het gemeentehuis.

De politie beëindigde in de loop van de avond de demonstratie, daarna werd het plein bij het gemeentehuis schoongeveegd. Rond 21.30 uur stonden er nog ongeveer honderd mensen op het plein, maar de rust was grotendeels teruggekeerd, aldus een politiewoordvoerder. Over mogelijke arrestaties is nog niets bekend.

De burgemeester van Bernheze, waar Heesch onder valt, gaf maandagavond een noodbevel af, waardoor de politie extra bevoegdheden kreeg om de orde te herstellen.

Het gemeentebestuur van Heesch wil de volgende tien jaar maximaal vijfhonderd vluchtelingen opvangen in de Brabantse plaats, die zo'n 12.000 inwoners telt. Vorige week werden nog twee dode varkens gevonden op de plaats waar het asielzoekerscentrum is gepland. Er waren spandoeken opgehangen met teksten als "Volk zegt nee tegen azc" en "500 is te veel".