Spike Lee laat Oscars links liggen uit onvrede met "blanke" nominaties

Spike Lee en zijn echtgenote zullen niet aanwezig zijn op de Oscarceremonie. Dat laat de regisseur weten via Instagram. Hij neemt de beslissing uit onvrede met het feit dat alle nominaties in de acteercategorieën ook dit jaar naar blanke acteurs gaan.

Meteen na de bekendmaking van de Oscarnominaties afgelopen donderdag, ging de hashtag #OscarsSoWhite in geen tijd de boventoon voeren op Twitter en andere sociale media. Net als vorig jaar zijn àlle nominaties in de categorieën beste acteur in een hoofdrol, beste actrice in een hoofdrol, beste acteur in een bijrol en beste actrice in een bijrol uitsluitend naar blanke acteurs gegaan.

Afgelopen weekend vroeg Jada Pinkett Smith zich openlijk af of een boycot van de Oscarceremonie zich opdringt. De zwarte actrice is getrouwd met acteur Will Smith. "Bij de Oscarceremonie zijn kleurlingen altijd welkom om prijzen uit te delen of mensen te entertainen", schreef ze op Twitter. "Maar zelden krijgen we erkenning voor onze artistieke verwezenlijkingen. Zouden kleurlingen niet beter afhaken?"

"Kunnen wij niet acteren misschien?"

De zwarte regisseur Spike Lee gaat een stap verder een kondigt vandaag aan dat hij en zijn echtgenote effectief weg blijven van de komende Oscarceremonie. Nochtans schonk de Academy of Motion Picture Arts & Sciences hem in november nog een ere-Oscar.

"We kunnen de Oscars niet steunen", schrijft hij op Instagram. "Voor het tweede jaar op rij zijn alle twintig kandidaten in de acteercategorieën blank? Om nog maar te zwijgen over de andere categorieën. Veertig blanke acteurs in twee jaar. Kunnen wij niet acteren misschien?"

Lee betuigt evenwel zijn respect voor de Academy en voorzitter Cheryl Boone Isaacs en hij stelt dat de echte "strijd" in de filmstudio's van Hollywood moet worden gevoerd. "Daar zitten de poortwachters die beslissen wat wel en niet wordt gemaakt. De waarheid is dat wij daar niet aanwezig zijn. Tot minderheden wel een plekje in die kamers krijgen, zullen de Oscarnominaties leliewit blijven."

Boone Isaacs toont zich overigens ontgoocheld over de "blanke" nominaties. "Natuurlijk ben ik teleurgesteld", vertelt ze aan Deadline. "Maar dat neemt niet weg dat de genomineerde films geweldig zijn."