Turtelboom na anonieme kritiek: "Natuurlijk voel ik mij nog gesteund"

Vlaams minister van Energie Annemie Turtelboom (Open VLD) voelt zich nog steeds gesteund, zowel door haar partij als haar regering. Dat zegt ze in "Terzake" als reactie op de kritiek die ze krijgt vanuit de oppositie en -anoniem- vanuit haar partij. "Ik neem gewoon mijn verantwoordelijkheid."

Alles draait rond de zogenoemde "Turteltaks", de Vlaamse heffing op elektriciteit die vanaf maart per jaar 100 euro extra op de factuur veroorzaakt. De minister herhaalde het al meermaals de afgelopen maanden: die heffing moest er wel komen om de schuldenberg van de groenestroomcertificaten van de afgelopen jaren weg te werken.

Oppositie schreeuwde eerder al moord en brand, omdat het vooral de alleenstaanden en gezinnen zouden zijn die hiervoor zouden opdraaien. Vandaag werd ook duidelijk dat de taks de kleine en middelgrote ondernemingen veel zou kosten. De bewuste term -"Turteltaks"- doet het image van de minister bovendien ook niet meteen goed.

Hoewel iedereen binnen haar partij de minister openlijk verdedigt, doken er afgelopen weekend in De Morgen toch ook enkele anonieme Open VLD'ers op die het ook niet meteen eens zijn met de manier van werken van Turtelboom.

"Heel warm applaus"

"Natuurlijk voel ik mij nog gesteund", reageert de minister op de kritiek in "Terzake". En dan heeft ze het zowel over de regering als over haar collega's binnen de partij. "Ik kom net terug van de nieuwjaarsreceptie van mijn partij en daar heb ik een heel warm applaus gekregen en met veel gewone leden op de foto ben gegaan. Iedereen die on the record spreekt, spreekt bovendien zijn steun uit."

Met de kritiek van de oppositie is de minister het bovendien nog steeds niet eens. "Dit gaat over een schuldenberg die er gekomen is door een gratis beleid, een oversubsidiëringsbeleid. Ofwel laat je het probleem verder rotten -en wordt de schuld enkel groter- ofwel los je het op. Ik hoor veel kritiek van de oppositie, maar het komt er telkens weer op neer dat iemand anders het moet betalen. Ik heb mijn verantwoordelijkheid genomen."

"Ik voel mij helemaal niet gezocht", benadrukt ze nog. "Ik heb al vaak op departementen gezeten waar moeilijke beslissingen moesten worden genomen. Als we het samen doen en op een billijke manier, dan hoeven we de schulden niet door te schuiven naar onze kinderen en kleinkinderen."