Tusk "niet enthousiast" over Europese procedure tegen Polen

Europees president Donald Tusk, in een vorig leven premier van Polen, is naar eigen zeggen "niet erg enthousiast" over het inleidende onderzoek naar de Poolse rechtstaat dat Europees Commissaris Frans Timmermans vorige week heeft aangekondigd. Tusk heeft dat gezegd op een gezamenlijke persconferentie met de Poolse president Andrzej Duda.
Andrzej Duda en Donald Tusk

"Ik denk niet dat het een goed idee is om het beleid in Polen te bespreken op de volgende Europese Raad van staatshoofden en regeringsleiders", zegt Tusk. Hij roept samen met de Poolse president Duda op tot sereniteit in het debat over de Poolse rechtstaat.

"We moeten op een kalme manier en zonder emotie praten", vindt Duda.

Vorige week heeft Frans Timmermans, de vicevoorzitter van de Europese Commissie, aangekondigd dat de Commissie een inleidend onderzoek naar de Poolse rechtstaat start.

De nieuwe, door de conservatieve Recht en Rechtvaardigheid (PiS) geleide regering in Warschau sleutelde de voorbije twee maanden grondig aan de samenstelling en de bevoegdheden van het Grondwettelijk Hof. Ook de nieuwe Poolse mediawet baart Europa zorgen.