Unizo wil niet zomaar voor kar van Groen worden gespannen

Unizo-topman Karel Van Eetvelt is tevreden dat Groen de kmo's verdedigt in het dossier van de Vlaamse energieheffing van minister van Energie Annemie Turtelboom (Open VLD). "Maar er is iets meer nodig dan één puntje om te zeggen dat je dé kmo-partij van de toekomst bent", aldus Van Eetvelt in "De ochtend".

Dat kmo's hun energiefactuur met 1.300 euro zien stijgen door de zogenoemde Turteltaks, kan voor Groen-voorzitster Meyrem Almaci niet door de beugel. Almaci noemde dat "onnodig en onrechtvaardig". Eerder zei de Groen-voorzitster in De Standaard ook al dat Groen "dé kmo-partij" is.

Dat Groen opkomt voor de belangen van de kmo's, daar kan Unizo-topman Karel Van Eetvelt moeilijk tegen zijn. Maar dat zijn organisatie "voor de kar" van een politieke partij wordt gespannen, vindt hij duidelijk minder leuk. Zo tweette Van Eetvelt: "Hoor dat we weer eens in kamp van politieke partij "geframed" worden. Nu bij Groen in @deochtend. Uiteraard zonder onze mening te vragen!"

In "De ochtend" benadrukte Van Eetvelt dat er meer dan één punt van overeenstemming nodig is om Groen plots de kmo-partij van Vlaanderen te noemen. Hij is wel blij dat Groen opkomt voor de kmo's. "Dat is ooit anders geweest. Maar dit zijn politieke spelletjes. Het is iets te gemakkelijk om op basis van een puntje te zeggen dat je de partij voor kmo's bent."

Van Eetvelt verwees onder meer naar vragen van kmo's over de flexibiliteit op de arbeidsmarkt, de machtspositie van de vakbonden en de "betutteling" van onder meer milieu- en gezondheidsregels.

Ook Vlaams Parlementslid Jan Hofkens (N-VA) mengde zich via Twitter in de discussie. "N-VA = partij voor de kmo: taxshift creëert 17.748 nieuwe jobs bij kmo's in 2016 #deochtend @unizovzw".