Veel automobilisten kregen auto niet aan de praat

Na de eerste echte vriesnacht van deze winter, hadden heel wat mensen vanmorgen problemen om hun auto aan de praat te krijgen. De pechverhelpingsdiensten VAB en Touring kregen heel wat meer oproepen. En voor wie zou worstelen met een bevroren voorruit, is er de truc met de aardappel.

"We ontvingen vanmorgen 4 keer zoveel oproepen als op een normale maandagochtend. Dit is vooral te wijten aan startproblemen na het weekend", zegt Joni Junes van mobiliteitsorganisatie VAB. Zowel op de alarmcentrale als bij de wegenwachters is extra personeel ingezet.

Ook Danny Smagghe van Touring zegt dat er een sterke stijging te merken valt bij het aantal binnenkomende oproepen. Mensen kunnen, niettemin, ook preventief werken. De belangrijkste tip is om de auto binnen te zetten, als dat kan, of toch voor een deel beschut, zegt Smagghe. "Je kan de motor ook afschermen met een deken. Om te checken of je batterij nog voldoende sterk is, kan je even de lichten aan en uit zetten. Als die te zwak schijnen, dan kan je er van op aan dat de batterijen te zwak zijn." 

De truc met de aardappel

Tot slot gaf Smagghe bij onze collega's nog een huis-tuin-en-keukentip mee voor bevroren voorruiten: "Je kan er een aardappel op strijken, zodat je het ijs makkelijker weg krijgt. Je snijdt gewoon een aardappel in tweeën en strijkt die over de ruit. Dan gaat het ijs 's morgens makkelijker weg als je moet krabben."

Het trucje werkt wel enkel bij gewone ijsvorming zoals vannacht, niet bij bijvoorbeeld sneeuwval met aanvriezende sneeuw. Smagghe had nog een tip: "Om te vermijden dat de ruiten te snel aandampen, is het goed om wat vloeibare zeep of shampoo -maar niet veel - op een vod te doen en daarmee de ruiten preventief in te strijken langs de binnenkant."