"Afschrikkingsbeleid vergroot vluchtelingencrisis"

De aanpak door de Europese Unie van de vluchtelingen vergroot die crisis alleen maar. Dat blijkt uit een rapport van hulporganisatie Artsen zonder Grenzen, gebaseerd op medische gegevens over projecten van AZG voor vluchtelingen en op interviews met hen.
Archieffoto

"Het afschrikkingsbeleid schrikt in werkelijkheid geen mensen af, maar maakt hun reis alleen maar gevaarlijker, ellendiger en duurder", stelt het rapport. Dat is gebaseerd op medische gegevens over projecten van AzG voor vluchtelingen en op interviews met hen. In 2015 zette de ngo meer dan vijfhonderd medewerkers in om vluchtelingen te helpen. Drie boten moesten bootvluchtelingen op de Middellandse Zee onderscheppen.

Volgens AzG duwt de EU de vluchtelingen de facto in handen van mensensmokkelaars en op overbevolkte bootjes die niet zeewaardig zijn. De vluchtelingen zelf rest geen andere keuze omdat er geen veilig en legaal alternatief is. In 2015 hebben zeker 3.771 vluchtelingen de oversteek van de Middellandse Zee niet overleefd.

De Griekse overheid krijgt het verwijt dat ze nalaat vluchtelingen degelijk op te vangen, maar tegelijk ook verhindert dat humanitaire organisaties dat in haar plaats doen. Zo is er op het eiland Kos, waar in oktober iedere dag honderden vluchtelingen aankwamen, nog steeds geen opvangcentrum. AzG heeft zich teruggetrokken uit het opvangcentrum in Pozzallo, in Italië, omdat de levensomstandigheden voor de vluchtelingen er onaanvaardbaar waren.

De meeste aandoeningen waarvoor vluchtelingen behandeld worden, kunnen worden voorkomen als ze in betere omstandigheden zouden kunnen reizen. In Servië bijvoorbeeld is 80 procent van de aandoeningen het gevolg van de tocht die vluchtelingen hebben gemaakt.

"Stoppen met spelen met levens"

"De EU en de Europese overheden combineren een afschrikkingsbeleid met een chaotische respons op de humanitaire crisis,” zegt Brice de le Vigne, directeur Operaties van Artsen Zonder Grenzen. “Voor 2016 moet de EU kijken naar het menselijk lijden dat haar beleid veroorzaakt, haar verantwoordelijkheid nemen, en uit haar fouten leren.”

"We weten dat ook in 2016 het afschrikkingsbeleid niet zal werken. Mensen zullen een betere toekomst voor zichzelf en hun families blijven zoeken in Europa. Europa moet legale en veilige toegangsprocedures voorzien, en stoppen te spelen met mensen hun leven en hun waardigheid,” zegt Aurélie Ponthieu, migratie-experte van Artsen zonder Grenzen. “In 2015 zocht Europa naar een beleid om haar grenzen te beschermen tegen vluchtelingen. We hopen dat we in 2016 geen vluchtelingen meer zullen moeten beschermen tegen het Europese beleid.”

"Het zou niet zo moeilijk mogen zijn om je veilig te voelen", besluit het rapport van Artsen zonder Grenzen.