"Het is tijd voor grote veranderingen binnen de Academy"

Cheryl Boone Iscaacs, de voorzitter van de Academy of Motion Picture Arts & Sciences, gaat actie ondernemen om het lidmaatschap van de Academy te herbekijken en er zo voor te zorgen dat er meer diversiteit komt binnen de Academy die mogelijk ook vertaald wordt in de nominaties.
John Krasinski en Cheryl Boone Isaacs bij de aankondiging van de nominaties vorige week.

Boone Isaacs reageert daarmee op de boycot van de Oscarceremonie door mensen uit de filmindustrie als Spike Lee en Jada Pinkett Smith omdat alle genomineerde acteurs opnieuw blank zijn.

"De komende dagen en weken zullen we de manier bekijken waarop leden aangeworven worden. Zo willen we vanaf dit jaar de broodnodige diversiteit in de selectie voor de Oscars brengen", zegt ze.

De leden van de Academy bepalen wie genomineerd wordt. Bij een onderzoek in 2013 bleek dat de 6.300 leden gemiddeld 63 jaar oud zijn. 93% van de leden is blank, 76% is man. Als het ledenbestand diverser wordt, worden de nominaties dat mogelijk ook. "Dit is een belangrijk debat en het is tijd voor grote veranderingen", aldus Boone Iscaacs.

Ook in de jaren 60 en 70 werd er al eens een verjongingsoperatie doorgevoerd in de Academy. Nu moet het volgens Boone gaan om een inclusief verhaal, "gender, ras, etniciteit en seksuele oriëntatie".

Boone Isaacs heeft zelf al een poging ondernomen om deze editie diverser te maken door de zwarte komiek Chris Rock als host aan te duiden. Maar dat is volgens de zwarte filmmakers onvoldoende. Zij willen de diversiteit vooral weerspiegeld zien in de nominaties. De Oscars worden dit jaar uitgereikt op zondag 28 februari.