"Hij vreesde voor zijn leven, aangevallen door wie hem moest beschermen"

Drie jonge Britten zouden afgelopen weekend zijn mishandeld door enkele politieagenten in de Brusselse gemeente Sint-Gillis. "Mijn zoon vreesde voor zijn leven. De mensen die hem moeten beschermen, vielen hem aan", zegt de vader van een van de jongens aan VRT Nieuws. Maar volgens de politie had de jongen een slag uitgedeeld aan een agent toen die tussenbeide kwam voor nachtlawaai. De politiezone Brussel-Zuid is een intern onderzoek gestart.

Zondagnacht was de Britse jongeman Elliot Meredith (21) volgens zijn vader samen met enkele vrienden op een late snack aan het wachten in een snackbar in Sint-Gillis toen plots de politie binnenviel en hem samen met twee vrienden hardhandig meenam naar het politiebureau. "De andere mensen die in de snackbar stonden, liepen naar buiten en vroegen aan de politie waarom ze werden meegenomen, maar de politie weigerde iets te zeggen", zegt Chris Meredith, de vader van Elliot aan onze redactie.

"Tijdens de rit naar het politiekantoor werd mijn zoon geslagen door de agenten die naast hem zaten in de politieauto", zegt de vader voorts. Op het kantoor zelf zou hij - net als zijn twee vrienden - opnieuw meermaals zwaar zijn aangepakt door verschillende agenten. Op een gegeven moment moeten de verwondingen zo zwaar zijn geweest, dat de agenten hem naar het ziekenhuis brachten om hem opnieuw op te lappen. "Zelf op weg van en naar het ziekenhuis heeft hij nog klappen gekregen", zegt zijn vader.

"Vreesde voor zijn leven"

"Mijn zoon heeft het hele incident lang gehuild. Hij vreesde voor zijn leven", zegt Chris Meredith. "De mensen die hem moeten beschermen, vielen hem aan." Toen Elliot van het ziekenhuis opnieuw in het politiekantoor aankwam, was er naar verluidt een officier aanwezig. In plaats van in te grijpen, zou hij Elliot nog meer vernederd hebben. Elliot werd uiteindelijk samen met zijn twee vrienden vrijgelaten. "Ze hebben hem nooit echt ondervraagd of iets ten laste gelegd", zegt de vader nog.

Waarom de jongens precies zouden zijn geviseerd door de politie is Chris Meredith een raadsel. Hij noemt het wel een schande dat zoiets kan gebeuren in de Europese hoofdstad. "Mijn zoon durft niet meer terug naar Brussel. Hoewel hij er graag zijn stage zou afwerken", besluit de vader. "We zullen zeker een klacht indienen", zegt Zouhaier Chihaoui, de Belgische advocaat die Meredith onder de arm heeft genomen. "Ik vind het een zeer bizar verhaal. In dit geval is er sprake van gratuite foltering, ik ben een beetje gechoqueerd."

"Slag uitgedeeld aan een politieman"

De politie is die bewuste avond naar eigen zeggen tussenbeide gekomen voor nachtlawaai. Tijdens die interventie zou de 21-jarige Brit een slag hebben uitgedeeld aan een politieman, waardoor de agent vier dagen arbeidsongeschikt was. Dat meldt het parket. De jongeman werd daarom opgepakt wegens weerspannigheid

De politie laat weten dat er een intern onderzoek is gestart naar de zaak. Dat onderzoekt onderzoekt de beide kanten van het verhaal: de weerspannigheid van de Brit en de slagen en verwondingen van de politieagenten.

Jongeman deelde zijn verhaal op Facebook

De vermoedelijke zaak van mishandeling heeft alvast veel stof doen opwaaien op sociale media. Ook de Facebookpost waarmee Elliot de kat de bel aanbond, wordt veel gedeeld.