"Nootjesincident" in Korea krijgt staartje in de vorm van een wet

Zuid-Korea heeft een nieuwe wet goedgekeurd met betrekking tot veiligheid op vliegtuigen. De nieuwe wet komt er na een fameus incident in verband met borrelnootjes die op het vliegtuig werden aangeboden. Dat geval van "vliegtuigagressie" veroorzaakte een storm van kritiek in Zuid-Korea, ook al omdat de dochter van de baas van Korean Air de spilfiguur in het verhaal was.

In december 2014 maakte Cho Hyun-ah een scène op een vliegtuig van de Zuid-Koreaanse luchtvaartmaatschappij Korean Air. Ze had ongevraagd macademianootjes aangeboden gekregen, en bovendien gewoon in het zakje.

Cho, de dochter van de grote baas en vicepresidente van Korean Air, eiste dat het hoofd van het cabinepersoneel vervangen werd. De vlucht van New York naar Seoel kon door de hele heisa niet op tijd vertrekken. Het vliegtuig moest tijdens het taxiën rechtsomkeer maken om even terug te keren.

Het verhaal ging de wereld rond maar kwam uiteindelijk als een boemerang terug in het gezicht van Cho. Ze kreeg bakken kritiek en zag zich verplicht om zich publiekelijk te excuseren. Uiteindelijk verloor ze ook haar job, en later kreeg ze nog een jaar cel voor het overtreden van de luchtvaartreglementen - al werd ze later in beroep vrijgesproken.

Het incident deed heel wat stof opwaaien in Zuid-Korea - waar veel macht in de handen is van een aantal enkele zakenfamilies - en heeft nu dus ook tot een nieuwe wet geleid. Het lastigvallen of hinderen van het personeel of de piloot in de uitvoering van hun taken, kan voortaan tot vijf jaar cel opleveren en maximaal 45.000 euro boete. De boete is daarmee vertienvoudigd, en de celstraf is nieuw.

Op het lastigvallen van andere passagiers staat nu een boete van maximum 9.000 euro, het dubbele van vroeger. Als u dus het vliegtuig zou nemen in Zuid-Korea, houdt u zich maar beter gedeisd.