"Sociale kortingen automatisch toekennen"

CD&V wil dat allerlei sociale kortingen, zoals bijvoorbeeld huursubsidies, automatisch worden toegekend. Een werkgroep van Vlaamse CD&V-parlementsleden gaat ook de efficiëntie van allerlei sociale voordelen doorlichten.

"Een maatregel zou kunnen bestaan uit de automatische toekenning", licht Vlaams Parlementslid Katrien Partyka (CD&V) toe. "Mensen die vier jaar op de wachtlijst van een sociale woning staan, hebben daar recht op. Toch zien we in de praktijk dat tot een derde van de mensen daar niet op reageert omdat ze de brief niet begrijpen,of omdat ze administratief niet sterk genoeg zijn om zo'n aanvraag in te vullen."

CD&V heeft binnen de fractie in het Vlaams Parlement een werkgroep opgericht die moet onderzoeken of de sociale correcties op de regeringsmaatregelen wel goed werken. De leiding van die werkgroep berust bij Cindy Franssen, specialiste armoedebeleid. Ze wordt bijgestaan door haar collega's Katrien Partyka en Valerie Taeldeman.

Die laatste beloofde in "Hautekiet" op Radio 1 dat de hervorming van de waterfactuur zal worden geëvalueerd. Over die hervorming is ophef ontstaan.