"Terroristenkostuum" slecht idee op carnaval in Maastricht

In Maastricht, in Nederlands Limburg, gaat carnavalsvereniging Tempeleers streng controleren of er in de optocht geen als terrorist of jihadist verklede feestgangers meelopen. Wie dat wel doet, wordt onverbiddelijk uit de optocht gezet. In eigen land wordt de toestand van dag tot dag geëvalueerd, wat zeker niet betekent dat er geen enkele veiligheidsmaatregel zal worden getroffen. In Aalst zien ze censuur echter niet echt zitten.
Carnaval in Aalst - 2015 (archieffoto)

Zwarte pyjama's of andere "terroristenkostuums" zijn uit de boze op het carnaval in Maastricht. Carnavalsvereniging Tempeleers wil dergelijke kostuums eruit en zal alle wagens op voorhand controleren.

Eerder had de Duitse politie een dringende oproep gedaan om niet als jihadist verkleed naar een carnavalsviering te komen. "Als jihadist in besloten kring carnaval vieren is prima, maar op de openbare weg is dat geen goed idee", deelt de politie van Mönchengladbach mee. Een cowboykostuum met pistolen en munitiegordels is evenmin aan te raden. Kwestie van elke verwarring uit te sluiten.

In ons land is nog geen sprake van gelijkaardige maatregelen. "We evalueren de toestand van dag tot dag, in overleg met OCAD en de politie", zegt de Aalsterse burgemeester Christoph D'Haese (N-VA) tegen onze redactie. Hij wijst erop dat ook de carnavalsviering van vorig jaar goed is verlopen, ondanks de verhoogde terreurdreiging na de aanslag tegen "Charlie Hebdo".

"Men steekt hier de draak met alles en nog wat, en in Aalst is niet veel plaats voor censuur", geeft D'Haese nog mee. Hij wil wel nog kwijt dat er dit jaar wel een "verscherpt interventieplan" van kracht zal zijn. In Knokke-Heist en Halle, twee andere carnavalssteden, kijken ze de kat voorlopig nog uit de boom. "We zullen ons aanpassen aan de noden van het moment", zegt burgemeester Leopold Lippens (GBL) van Knokke-Heist.