Buurtbewoners asielcentrum in Lommel via sms gewaarschuwd

De lokale politie en het stadsbestuur van Lommel hebben een tijdelijk informatienetwerk opgezet voor de buurtbewoners van het nieuwe asielcentrum Parelstrand. Bedoeling is om de omwonenden snel te kunnen informeren over veiligheidskwesties of meer algemene wetenswaardigheden in het opvangdorp.
Jonas Roosens
140 asielzoekers verblijven in recreatiedomein Parelstrand in Lommel

"Wij hechten veel belang aan een goede en vlotte communicatie met de omwonenden van het tijdelijke asielcentrum dat daar gevestigd is", aldus burgemeester Peter Vanvelthoven (SP.A). "Daarom starten we deze week met een sms-netwerk waarmee we snel informatie kunnen doorspelen aan de buurt. Dat kan gaan van preventieve boodschappen, tot informatie die met de veiligheid of het reilen en zeilen van het asielcentrum en haar bewoners te maken heeft."

Het netwerk dient alleen om sms'en te ontvangen van het stadsbestuur en de politie, niet om zelf informatie door te geven. "Als bewoners zelf een melding willen doorgeven, kunnen ze bellen naar de politie", aldus korpschef Bart Voordeckers. "De interventieploegen worden in dringende gevallen rechtstreeks en onmiddellijk vanuit de dienst 101 aangestuurd. Indien nodig geven wij op onze beurt de informatie die relevant is voor de hele buurt door via het sms-systeem."

De buurtbewoners van Parelstrand ontvangen allemaal een brief in de bus met de uitnodiging om toe te treden tot het sms-netwerk. Daarnaast kan iedereen die dat wenst zich inschrijven voor dit informatienetwerk na inschrijving op www.lommel.be/noodopvangasielzoekers.

Intussen verblijven ongeveer 140 asielzoekers in de vakantiewoningen en stacaravans van het recreatiedomein Parelstrand. Volgens Fedasil komen daar deze week 110 mensen bij. De totale capaciteit van het opvangcentrum bedraagt 750 personen.