Colombiaanse regering en FARC vragen dat VN vredesakkoord superviseert

De Colombiaanse regering en de rebellenbeweging FARC hebben gezamenlijk aan de Verenigde Naties gevraagd om het einde van hun conflict te helpen monitoren. Al drie jaar onderhandelen de twee partijen om een einde te maken aan het nu al ruim 50 jaar durende conflict. De gezamenlijke vraag kan erop wijzen dat er een doorbraak is. Ten laatste eind maart moet er een definitief akkoord zijn.
FARC-rebellen in het Andes-gebergte in Colombia

Als het akkoord er effectief zou komen, dan moeten niet-gewapende waarnemers van de VN twaalf maanden lang erop toezien hoe het bestand tussen de regering en de rebellenbeweging in Colombia zich uitrolt.

Althans, dat zullen de beide partijen vragen aan de VN-Veiligheidsraad. De VN-waarnemers zullen dan bijvoorbeeld controleren hoe de ontwapening van de FARC verloopt. De Verenigde Naties zelf moeten zich nog uitspreken over de vraag.

Al ruim een halve eeuw zijn de Colombiaanse regering en de rebellenbeweging FARC betrokken in een guerrilla. Sinds drie jaar houden ze vredesonderhandelingen op Cuba. Dat ze nu allebei een VN-monitoringcommissie vragen, kan erop wijzen dat een akkoord effectief bijna rond is.