Corsica zegt eventjes "coucou" aan de Azurenkust

Tweehonderd kilometer Middellands Zeewater scheidt het eiland Corsica van de Franse Côte d'Azur. Toch is het silhouet van het "Ile de Beauté" dezer dagen duidelijk te zien vanop het Franse vasteland, dankzij specifieke weersomstandigheden. En dat levert mooie plaatjes op.

Normaal gezien kan je Corsica enkel zien liggen als je de bergen intrekt in het hinterland van de Azurenkust. Maar de afgelopen dagen konden de kustbewoners zich van thuis uit vergapen aan het beeld van het eiland.

Het gaat om een redelijk uitzonderlijk fenomeen dat doorgaans enkel in de winter voorkomt. "De lucht is dan een stuk droger en daardoor ook veel helderder", legt meteoroloog Georges Knopf van Météo France uit. "Komt daarbij de noordwestenwind die van over de bergen neerdaalt over de zee, daar vochtiger wordt en de Corsicaanse kusten weerspiegelt."

Het beeld van Corsica dat mensen in steden als Nice of Monaco dezer dagen te zien krijgen, is dus eigenlijk een luchtspiegeling van de grillige Corsicaanse kust in de onderste luchtlagen. Het fenomeen laat hen als het ware over de ronding van de aarde heen kijken.

De plaatselijke krant Nice Matin heeft heel wat mooie plaatjes verzameld waarop duidelijk te zien is hoe Corsica eventjes "coucou" lijkt te zeggen aan de Côte d'Azur.