Crelan verliest "maximaal 70 miljoen euro" door fraude

De bank Crelan is slachtoffer geworden van "belangrijke fraude", met een schade die kan oplopen tot maximaal 70 miljoen euro. Dat heeft de bank zelf bekendgemaakt. "Er zijn geen klanten getroffen", benadrukt het bedrijf. De fraude werd vanuit het buitenland georganiseerd. Het Brusselse parket voert een onderzoek.

De feiten kwamen aan het licht bij interne controles. De bank heeft bijkomende, uitzonderlijke maatregelen genomen om de interne veiligheidsprocedures te versterken. Parket en toezichthouders zijn op de hoogte. "Crelan verleent haar volledige medewerking aan het gerecht dat dit fraudegeval onderzoekt."

Verdere informatie wil het bedrijf in het belang van het onderzoek niet geven. Wel wordt benadrukt dat Crelan een eigen vermogen heeft van 1,1 miljard euro "en dit schadegeval kan dragen zonder gevolgen voor de klanten en coöperanten". De onderliggende rentabiliteit van de bank blijft intact.

"Wij hebben het parket ingelicht en die zijn bezig met een onderzoek. Wij geven daar onze volledige medewerking aan, maar wij kunnen vandaag niet ingaan op details van het onderzoek", zegt CEO Luc Versele aan onze redactie.

Parket voert onderzoek

Het Brusselse parket bevestigt dat er een gerechtelijk onderzoek loopt naar de fraude, maar geeft voorlopig geen verdere informatie. "Het parket bevestigt een klacht ontvangen te hebben van de bank Crelan", zegt parketwoordvoerster Jennifer Vanderputten. "De klacht gaat over een fraude waarvan Crelan slachtoffer is geworden en omtrent dewelke zij deze ochtend heeft gecommuniceerd."

"Deze klacht werd neergelegd bij de politie en vervolgens overgemaakt naar het parket, dat onmiddellijk een onderzoeksrechter heeft gevorderd uit hoofde van criminele organisatie en oplichting. Het onderzoek wordt verder gevoerd door de financiële afdeling van de Federale Gerechtelijke Politie van Brussel. In het belang van het onderzoek kan op dit moment geen verdere commentaar gegeven worden op het onderzoek."

Meest gelezen